2012-06-09 17:01:48• hírek • MTI, Szatmár.ro

Vasárnap reggel 7-kor nyitnak a szavazóházak, 21 óráig lehet voksolni

A szavazópolgárok 45 ezer önkormányzati tisztség sorsáról döntenek, amelyekre több mint 285 ezer jelölt pályázik.

Mindenütt megválasztják a polgármestert és a települési önkormányzati testület tagjait, továbbá a megyei tanács tagjait és elnökét. A polgármesteri és a megyei tanácselnöki tisztségek esetében név szerinti, a helyi és a megyei tanács tagjai esetében pártlistás szavazás zajlik.

A választás egyfordulós lesz: polgármester és megyei tanácselnök a legtöbb szavazatot összegyűjtő jelölt lesz, függetlenül attól, hogy megszerezte-e a voksok legalább felét. Így akár 30 százalékosnál kisebb támogatottsággal is polgármester vagy megyei tanácselnök lehet valaki, ha ő kapta a legtöbb szavazatot.
A helyi és a megyei tanácsokban azok a pártok jutnak képviselethez, amelyek az adott körzetben megszerzik a voksok legalább öt százalékát, pártkoalíciók esetében a bejutási küszöb hét százalék.

A romániai választási névjegyzékben 18 millió 300 ezer név szerepel. A tavalyi népszámláláson - az előzetes adatok szerint - összesen 19 millió állandó lakost írtak össze. A választói névjegyzékben szerepel minden román állampolgársággal rendelkező felnőtt, közöttük a külföldön dolgozó mintegy 3 millió román vendégmunkás is.

A központi választási irodához eljuttatott információk szerint Szatmár megyében 318 444 személy jogosult szavazásra - Szatmárnémetiben 105 171, Nagykárolyban 21 377, Avasfelsőfaluban 13.915, Tasnádon 7.972, Sárközújlakon 5.657, Erdődön pedig 5.626 személy.

Szavazatát mindenki csak az állandó lakhelyén adhatja le vagy ott, ahova legalább három hónapja ideiglenesen bejelentkezett.

A választó négy szavazólapot kap és egy pecsétet, hogy a helyi és a megyei elöljárójelöltek, valamint pártlisták közül válasszon. Érvénytelennek tekintik azokat a szavazólapokat, amelyeken több jelölt nevére is ráütötték a pecsétet.
Voksolni érvényes személyi kártyával vagy személyi igazolvánnyal lehet, az úgynevezett választási kártya nem elegendő.
A voksolás vasárnap 7 és 21 óra között zajlik majd. Az esti urnabontást követő adatfeldolgozás továbbra is jórészt papíralapú, amit azzal indokolnak, hogy ez a legbiztosabb módja a csalás megelőzésének. Az elv az, hogy a versengő pártok képviselői a szavazóhelyiségekben még tudnak vigyázni egymásra, és az általuk nagy körültekintéssel megírt jegyzőkönyvek olyan forrásértékű dokumentumoknak számítanak, amelyeket fegyveresen kell kísérni egészen a megyei hatóságig.

Helyhatósági választásokat rendeznek

Minden egyes választóhelyiségben négy jegyzőkönyv készül, ezeket beszállítják a települési bizottsághoz, onnan pedig - előzetes ellenőrzés után - a dokumentumok a megyei választási irodához kerülnek. Így az adatok hétfő hajnalban kerülnek számítógépbe: a statisztikai hivatal emberei előbb beszkennelik a jegyzőkönyveket, és csak azután kezdik az adatokat összesíteni.
A sajtónak nincs online rálátása a részeredmények alakulására: hivatalos adatokat csak úgy lehet megtudni, hogy a választási irodák négyóránként közleményben összegzik addigi munkájukat. Az első jelentést hétfő reggelre ígéri a központi választási iroda.

A romániai önkormányzati választásokon 97 párt, illetve pártszövetség indított jelölteket. Vasárnap 41 megyében és a fővárosban tizennyolcezer szavazóhelyiségbe várják a polgárokat.

Kövesse a választás eseményeit a Szatmár.ro-n

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: