2013-05-25 18:38:38• hírek • Póti Orsolya

Vasárnap még látogatható a kaktuszkiállítás

A 15 éve fennálló Aztékium Kaktuszgyűjtők Egyesülete idén is megrendezte hagyományos kaktusz és pozsgás növény kiállítását a Szatmár Megyei Múzeumban május 17-26. között.

A több mint egy hetes kiállítás keretében május 25-én, szombaton bemutatóval egybekötött előadás várta a kaktuszok iránt érdeklődőket a Szatmár Megyei Múzeum dísztermében. A közönséget Lőrinc István, a szatmári egyesület tagja köszöntötte, majd az Aztékium fennállásának 15. évfordulója alkalmából képekben mutatta be az egyesület egykori és jelenlegi tagjait.

Mint megtudtuk, Lőrinc kertészmérnök egyébként jelenleg a nagybányai Vida Géza gyűjteményen dolgozik. A PowerPointos bemutatót követően a Vecsésről érkezett Füleki József tartott előadást a egyik legtöbb fajtával és azok variánsaival rendelkező nemzettségről, a Mammillariáról.

Ebből a nemzettségből jelenleg mintegy 250 fajtát és azon túl ezek variánsát ismerték el. Sokáig dudoros kaktusznak, horog kaktusznak nevezték, s a Mammillarát mint ragadványt használták az Escobria mellé. A mammillária igen gyorsan közkedvelté vált a gyűjtők körében fajtagazdagságával, mutatós virágaival, fajonkénti változó tövisességével. Népszerűségét annak is köszönhette, hogy a mammilliáriák többségét nagyon könnyű tartani.

Tar Sándor kaktuszgyűjtőtől megtudtuk: valamivel kisebb érdeklődés övezte az egyesület idei kiállítását, de május 26-ig, azaz vasárnap délután 14 óráig még megcsodálhatóak a növények.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: