2015-09-22 18:35:06• hírek • Szatmár.ro

Vasárnap lesz a kis szatmári Oktoberfest

Aki a sört szereti, annak vasárnap szinte egész nap a Sváb Ház udvarán a helye! Szűrt világos, illetve szűretlen németországi sör és oktoberfestes ételek várják ugyanis a szatmáriakat, 11.30-tól 22 óráig. Lesz német néptánc-előadás és egy fúvószenekar is fellép a hamisítatlan bajor sörfesztivál hangulatának megidézése érdekében.

Az Oktoberfest Németország egyik legnagyobb népünnepélye, melyen hatalmas mennyiség fogy az ünnepre főzött sörből és az elmaradhatatlan bajor- és fehérkolbászból, valamint perecekből. A sörfesztivál eredete egy esküvőre nyúlik vissza: Lajos bajor trónörökös (a későbbi I. Lajos király) 1810. október 12-én vette feleségül Terézia szász-hildburghauseni hercegnőt, és a menyegző alkalmából lóversenyt rendeztek az újonnan épült versenypályán a város kapui előtti Terézia-réten, ahol az uralkodócsalád étellel, itallal is megvendégelte az ünnepségek résztvevőit. Az Oktoberfestet 1819-ben nyilvánították évente tartandó népünnepélynek, idővel azonban a kezdetét előrehozták a kevésbé hűvös szeptemberre.

Szatmárnémetiben is megünneplik az Oktoberfestet. Eddig négy alkalommal tartottak a bajor népünnepélyt idéző fesztivált, a hétvégi, pontosabban vasárnapi lesz az ötödik ilyen rendezvény és a második olyan, amelynek az Árpád (Vasile Lucaciu) utcai Sváb Ház udvara ad otthont.

A szervezők kedden sajtótájékoztatón beszéltek a részletekről. A sört már beszerezték, Öttinger világos sör és Hefeweizen szüretlen sör várja a szomjas vendégeket, na meg fehér és bajorkolbász. Természetesen a strudli sem marad ki a menüből! Egy sör ára 6 lej lesz, egy Oktoberfest-menüt (hagyományos ételek és egy sör) pedig 20 lejért fogják kínálni.

Az ünnepélyt kulturális műsor teszi majd színesebbé: fellép majd a Czier Zsolt vezette Mezőfényi Fúvószenekar, szól majd oktoberfestes bulizene, fellépnek majd a Johann Ettinger Német Líceum néptáncosai és német népzenével örvendezteti meg a résztvevőket Otto Straub.

Oktoberfestet tartanak Nagykárolyban is vasárnap: az NDF helyi szervezete a Károlyi kastély udvarán tartja a rendezvényt, október 23-án pedig Túrterebesen szervezik meg a népünnepélyt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: