2018-06-30 06:31:53• hírek • Bede Emőke

Vasárnap beindul a szatmári kórház saját konyhája

Július elsején beindul a munka a Szatmár Megyei Kórház konyhájában, s ez már csak azért is nagy esemény, mivel ilyenre 13 éve nem került sor -számolt be róla egy pénteki sajtótájékoztatón Adrian Marc intézményvezető.

2005 óta magánvállalkozások, pontosabban szólva cateringszolgáltatások segítségével oldották meg a kórház pácienseinek étkeztetését, azonban az évek során több panasz is érkezett az ételek minőségét és hőmérsékletét illetően.
 

Épp ezért a kórház vezetősége úgy döntött, ismét saját kezébe veszi a napi étel előállítását. A vasárnapi startot egy hat hónapos felkészülési időszak előzte meg, de szükség is volt erre, ugyanis a feladat cseppet sem volt könnyű. Nem csak a konyhát kellett felszerelni, nem csak az alapanyag-beszerzést kellett megoldani, hanem többek között azt is, hogy az elkészült étel még melegében a betegek asztalára kerüljön. A higiéniai és a biztonsági előírásokról nem is beszélve.
 

Az intézménynek naponta 600-800 személy étkeztetését kell biztosítania, a pénzügyi keret pedig meglehetősen szűkös: a szakorvos által előírt menütől függően egy beteg teljes napi ellátására mindössze napi 10-15 lej jut. Ahhoz, hogy a folyamat gördülékenyen menjen, a konyha 32 főt fog foglalkoztatni, köztük szakácsokat, cukrászt, raktárost és sofőrt is. A kórház vezetése abban bízik, hogy sikerül egy jól működő rendszert kialakítaniuk, aminek köszönhetően meleg és változatos ennivaló kerülhet a páciensek tálcájára.
 

Mint arról Adrian Marc beszámolt, a konyha beindítása igazi kihívás volt, ám az elsődleges cél nem a költséghatékonyság volt, hanem az, hogy az elkészült ételek változatosak legyenek és még melegen kerüljenek a páciens elé. A konyha vasárnap reggel 6-kor kezdi meg működését, így a hét utolsó napján már a kórház által főzött menüt fogyaszthatják el a betegek.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: