2011-07-22 13:53:49• hírek • Nagykároly.ro

Vasárnap Erntedankfest!

A kálmándi NDF-székház
A kálmándi NDF-székház

Immár a 18. alkalommal tartják meg vasárnap Kálmándon a hagyományos sváb hálaadási aratóünnepséget. Az Erntedankfest rendszerint egésznapos rendezvény, s mindig a helyi templom búcsúja előtti hétvégére időzíti a Német Demokrata Fórum kálmándi szervezete - tájékoztatta hírportálunkat a filiálé elnöke, Vezér János.

Az események 11 órakor kezdődnek, ekkor a régi tánccsoport tagjai mérkőznek meg a mostaniakkal. A sporteseménynek a helyi futballpálya biztosít helyszínt, s a focistákat pedig a megmérettetés után finom ebéd és hűsítő italok várják.

Az aratóünnepség délután 3-tól német nyelvű szentmisével folytatódik, amelyet Néma Sándor és Borota Ottó plébánosok celebrálnak. Az áhítat keretében megáldják a búzakoszorút, amelyet egykoron a gazdák portáikhoz, cséplőgépeikhez is elvittek, hogy ezzel is hálát mondjanak a mindennapi kenyérért. A rendezvény leglátványosabb részére délután 4 órától kezdődően kerül sor, ekkor búzakoszorúval vonulnak végig a település főutcáján a részvevők. 16.30-tól kulturális műsort tekinthetnek meg az érdeklődők a kálmándi kultúrotthonban. A gálán fellépnek a helyi óvoda német csoportjának növendékei, és a helyi iskolások, akik verseket szavalnak, énekeket adnak elő és az iskola furulyaköre is be fog mutatkozni. Őket a nagymajtényi német tánccsoport követi, továbbá fellép az NDF szatmárnémeti Gute Laune (Jó hangulat) nevű tánccsoportja és kórusa is. A mezőteremi idősekből alkotott kórus eredeti sváb népdalokat ad majd elő. A közönség láthatja még a kálmándi NDF Heidenröslein elnevezésű fiatalabb tagokból álló tánccsoportjának produkcióját, illetve ugyancsak ennek a csoportnak a nagyobb, IV.-VIII. osztályos gyerekeket felsorakoztató táncosait. Fellép még a Grosskarol nevű nagykárolyi együttes, a helyi fiatalok Dancing Girls tánccsoportja.

Az esti műsor programpontjai között szerepel még az Accordion duett fellépése is, amelynek tagjai Vezér János és Egeli István tangóharmonikások. A rendezvény meghívottjaként fellép még a Bihar megyei Szentjobb énekkara is, amely sváb népdalokat ad elő. A rendezvény zárásaképp a helyi NDF-székházban és annak udvarán a szervezők megvendégelik a fellépő együttesek tagjait. A menüben bográcsos és sült kolbász szerepel, illetve finom innivalókat is kínálnak majd. A vacsorát svábbál követi, ahol reggeli mulathatnak majd ez érdeklődők - amennyiben ezt az időjárás megengedi.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: