2012-11-12 16:42:32• hírek • Póti Orsolya

Várostörténeti kiállítás nyílt Szatmárnémetiben

Szatmárnémeti régi városképét mutatja be az a kiállítás, mely november 12-én nyitotta kapuit a Szatmár Megyei Múzeumban. A tárlat anyaga mindeddig ismeretlen illusztrációkból, képi anyagokból áll.

A Szatmár Megyei Múzeum időszaki kiállítást rendezett az újkori városfejlődés kezdeteit bemutató, kutatók által frissen feltárt történeti és térképészeti forrásokból. A kiállításmegnyitóra november 12-én, hétfő délután 14 órától került sor a megyei múzeumban.

A kiállításon bemutattak egy térképsorozatot, amely a Szamos folyót és a természeti környezetet ábrázolja a 18. és a 19. század fordulójáról. Burai Béla tanár által készített térképen láthatók a város középkori topográfiája és a mai utcahálózat összefüggései, míg a középkori és a koraújkori városképet a 16. és 17. századi metszetek illusztrálják.

A várost közel egy évszázaddal a vár lerombolása után két 1803-ban készült térkép mutatja be. Többek között láthatjuk rajtuk a Doboló-dombot vagy, ahogy később nevezték a Vár-dombot, mellette az egykori jezsuita rendházat, később az első püspöki rezidencia épülettömbjét, az 1860-as években elbontott Nepomuki Szent János kápolnát.

A tárlaton megtekinthető Szatmárnémeti város pecsétnyomója is a 19. századból, a Szatmárnémeti szabad királyi város címerének bővítése 1842-ből, az Ecsedi lápot és a Szamos folyót ábrázoló térkép 1820-ból, a Szamos-híd tervét ábrázoló kép 1795-ből és 1823-ból is.

A tárlatot Liviu Marta, a Szatmár Megyei Múzeum igazgatója nyitotta meg, majd a köszöntők után Szőcs Péter Levente, a Szatmár Megyei Múzeum igazgató-helyettese, a kiállítás főszervezője ismertette a tárlat anyagának történetét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: