2010-11-09 11:40:37• hírek • Megyeri Tamás Róbert

Városi múzeum - messze a centrumtól

A városközponttól kissé távol, de legalább a főút mentén található meg a Nagykárolyi Városi Múzeum. Az egykori 4-es számú iskola épületébe költözött intézmény persze ennek ellenére megpróbálja egyaránt ellátni a feladatát: a látogatókat többrétű ismeretanyaggal kiszolgálni, valamint a kutatási feladatainak eleget tenni.

Már messziről látható reklámfelirat hirdeti, hogy A láp és világa címmel tematikus tárlat nézhető meg. Sajnos Hágó Nándor, az intézmény részlegvezetője éppen egy szakmai tanácskozáson van, de a múzeum adminisztrátora, Ana Iercosan szívélyesen vezet körbe s magyaráz örömeikről és nehézségeikről. Mert bizony mindegyikből van.

Nagy örömük az például, hogy többezren látogatták meg már a lápvidéket bemutató kiállításukat. Ezt a tárlatot amúgy egy határon átívelő európai uniós pályázat keretében sikerült megvalósítaniuk a magyarországi Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei múzeummal közösen. Az összes kiállított tárgy az itteni lápvilágból való. Ugyanakkor régészeti anyagokat is tartalmaz a kiállításuk, hiszen régészeti részleggel is rendelkezik a múzeumuk.

Mindezt értékelik is a látogatók. Például tegnap, csütörtökön a kaplonyi iskolások látogattak el hozzájuk, ma délelőtt a mezőfényi sulisok ismerkedtek meg az elődjeik életével, valamint a lápvilággal. Ezenkívül szerencsére számos óvoda is elhozta hozzájuk a gyerekeket.


Halas szekér a lápvidéki emberek életét bemutató tárlatban
Halas szekér a lápvidéki emberek életét bemutató tárlatban


Újdonságokról is be tudott számolni a múzeum ügyintézője: változott például a nyitva tartási programjuk. Mivel korábban sötétedik, nincs értelme a koraesti órákig nyitva tartaniuk, így úgy döntöttek, hogy hétfőtől vasárnapig, mindennap 8-16 óra között várják a látogatókat. A múzeumi belépőjegy ára is módosult, az eddigi 1 lejről, a szintúgy jelképesnek tetsző 1,5 lejre emelkedett. Nóvum az is, hogy a befizetett összegért nem jegyet kapnak ezentúl látogatók, hanem egy, a várost ábrázoló képeslapot, melyet akár eredeti funkciójában is felhasználhatnak. Egyébiránt többfajta üdvözlőlap közül is választhat a látogató, így Nagykárolyt ábrázoló képeslapok is kaphatók, valamint egyéb helyi jellegzetességekről is.

A láp és világa a régészeti anyagok, továbbá a népi műveltség tára is egyben. A lápvidékekre oly jellemző megélhetési módot, a halászatot mutatja be a legtöbb kiállított tárgy. Számos halászati eszköz várja, hogy a látogató megtekintse, netán megérintse. Köztük talán a legszembetűnőbb a halas szekér. Ebben tárolva hordták a frissen fogott kopoltyúsokat végig a falvakon, így a gazdáknak módjukban állott még élő halat vásárolni. A szekeret amúgy felújították, s a mostani tárlaton állították ki először. A tárgyakon túl a rövid leírásokból, valamint a különböző felvételeket nézegetve érezhet rá a látogató arra, hogyan is használták ezeket az eszközöket.

A gyermekek elsősorban a különféle láplakó madarakat csodálják meg. Ilyeneket bizony már ritkán látni a természetben, holott nem is olyan régen még belakták, berepülték a környéket. Amúgy a csónakok is nagy népszerűségnek „örvendenek".

Hatalmas szarvasbika „őrzi" az aktakupacokat az egyik raktárfolyosón. Odébb, bent az egyik helyiségben az irathegyek mögött egy félig összerakott váza „szendereg". A nyári kutatómunka során találták, s az apróra zúzódott darabkákból igyekeznek előteremteni az eredeti pompáját. Nem könnyű munka... „Hogy érzik itt magukat?" - kérdezzük alkalmi vezetőnket. Ideiglenesen költözött ide ki a múzeum. S bizony felettébb szűkösen vannak. A kiállítási terem igen kicsi. Ám átmenetileg megfelel mindez - derül ki a válaszából. Hiszen a raktárhelyiségek nagyok. Később azért elmondja, hogy nagyon várják már a jövőre beígért visszaköltözést. Régóta, tavaly tél óta van a károlyi városi múzeum túlságosan is messze a városközponttól...


Szarvasbika őrzi a múzeum aktáit
Szarvasbika őrzi a múzeum aktáit


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: