2009-08-24 14:50:24• hírek • Szatmár.ro

Várkerti Vigasságok

Első alkalommal 2007-ben került megrendezésre a Gyulai Vár melletti rendezvényterületen a Várkerti Vigasságok, melyet méltán nevezhetünk Mangalica - Szürkemarha Fesztiválnak is. Idén augusztus 28 és 30 között zajlik az esemény.

A rendezvény céljai között szerepel, hogy a látogatókkal megismertesse a magyar biotermékeket, az őshonos magyar állatok húsából készült ételeket, a hungarikum italokat, valamint hogy Gyula város idegenforgalmi kínálata az eddigieknél még szélesebb körű programokat nyújtson mind a lakosság, mind a városba látogatók számára.

A rendezvény három napja alatt minden korosztály számára színvonalas, szórakoztató  programokat kínálnak a szervezők. Színpadra lép többek között Demjén Ferenc, az R-Go, a Magna Cum Laude, Balázs Fecó, a Váradi Roma Café, illetve az Ismerős Arcok.

Az idei év során a rendezvény Harruckern Fesztivállal bővül, melynek keretein belül a Békés Megyei Harruckern János Közoktatási Intézmény bemutatja a náluk tanulható szakmákat, illetve képzőművészeti kiállítást tart.

Az idei évben az Országos Méhészeti Egyesület is képviselteti magát a fesztiválon, mézkóstoló, mézvásár, valamint méztermelési és méhészeti eszközök bemutatója várja a látogatókat.

A rendezvényre kilátogató vendégeket ételkészítési bemutatók szórakoztatják, ahol megkóstolhatják a szakácsmesterek által megálmodott étel-különlegességeket, melyeket olyan őshonos magyar állatok húsából készítettek, mint a racka, cigája, mangalica, szürkemarha. A rendezők számára a Hungarikumot képviselő fajták kiemelkedően fontosak, hiszen hazánk őshonos állatvilága rendkívül színes, és egyedeinek mind megvan a történetük. Ha szeretne többet megtudni róluk, megismerni e nemes fajták kiváló ízeit, mindenképpen meg kell látogatnia a rendezvényt.


Augusztus 28 és 30 között Mangalica - Szürkemarha Fesztivált szerveznek Gyulán.
Augusztus 28 és 30 között Mangalica - Szürkemarha Fesztivált szerveznek Gyulán


A szombati napon a baráti társaságoké a főszerep, amikor is a "Bográcsban készült mangalica ételek" főzőversenyén megmutathatják, hogy ki hogy bánik a fakanállal. A 2007-ben először megrendezett főzőversenyen 67 csapat bizonyította, hogy a mangalica húsát igen látványosan és sokféleképpen el lehet készíteni: akár káposztás babbal, akár áfonyával és lekvárral.

Vasárnap a rendezvény keretein belül másodszor - tavaly a vendéglátósok versenye volt ez -  szürkemarha tokány főzőversenyt rendeznek, ahová szintén várják a főzni szerető csapatokat.

Az elkészített ételeket számos elismert személyiség pontozza, úgy mint Dr. Róna Iván a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója, Benke Laci bácsi olimpiai bajnok mesterszakács, illetve Prohászka Béla a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke.

A főzőverseny folyamán a Békés Megyei Gasztronómiai Társaságok is színre lépnek, egy bemutató főzés keretein belül ismertetik meg a látogatókkal a rendezvényüket, és az ahhoz kapcsolódó ételeket.

Szintén vasárnap Benke Laci bácsi olimpiai aranyérmes mesterszakács is fakanalat ragad, és a Békés Megyei Gasztronómiai Team olimpiai érmes szakácsmestereivel és mesterszakácsaival óriásbográcsban főz a nagyérdeműnek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: