2011-02-25 08:52:39• hírek • MTI

Várják az ütemtervet

Románia a magyar soros EU-elnökségtől várja schengeni csatlakozásának új ütemtervet, amely megállapítaná, hogy Bukarest mikor válhat a vámmentes utazást biztosító övezet részévé - jelentette ki csütörtökön Emil Boc román miniszterelnök.

A román kormányfő Herman van Rompuyt fogadta hivatalában. Az Európai Tanács elnöke ezt megelőzően Traian Basescu román államfővel folytatott megbeszélést, amelyen szintén felmerült Románia schengeni csatlakozásának témája.

Van Rompuy elismerte, hogy Románia erőfeszítéseket tesz az integrációhoz szükséges technikai követelmények teljesítése érdekében. Közölte: Orbán Viktor magyar miniszterelnök arról biztosította, hogy Románia és Bulgária schengeni csatlakozása a magyar elnökség egyik fontos prioritása lesz, amennyiben mindkét ország megfelel a schengeni csatlakozás támasztotta technikai követelményeknek.

A Basescuval folytatott tanácskozás után Van Rompuy elmondta, hogy az Európai Tanács "nemsokára" ismét foglalkozik a két ország csatlakozásának kérdésével.

Emil Boc arra kérte a brüsszeli politikust, hogy Románia erőfeszítéseit korrektül mérjék fel, és a schengeni csatlakozás kérdését ne kössék egyéb feltételekhez, amelyeknek Boc szerint nincs közük a schengeni csatlakozás témaköréhöz.
Romániának és Bulgáriának már a tavasszal kellett volna csatlakoznia a schengeni övezethez, de Franciaország és Németország a technikai feltételeken túl általánosabb kifogásokat is emelt. Párizs és Berlin szerint mindkét országban igen elterjedt a korrupció.


A magyar elnökségtől várja Románia a Schengeni csatlakozás ütemtervét
A magyar elnökségtől várja Románia a Schengeni csatlakozás ütemtervét


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: