2012-07-02 12:25:38• hírek • Kocsis Zoltán

A megyében a 3., országos szinten a 100. legjobb a Kölcsey

A Kölcsey Ferenc Főgimnázium a legjobb magyar tannyelvű középiskola Szatmár megyében, derül ki a mértékadó admitereliceu.ro portál számításaiból. A honlap Románia 1716 középiskoláját rangsorolta, a Kölcsey pedig a harmadik helyen végzett megyei szinten, országos szinten pedig a századik legjobbnak mondhatja magát.

A honlap, amely rendszerint lekéri a tanügyi intézményektől a különböző eredményeket, a végső sorrend felállítása során a 50%-ban a felvételi eredményeket, 40%-ban az érettségi eredményeket, 10%-ban pedig a tantárgyversenyeken, olimpiászokon elért eredményeket vette figyelembe.

Ezek összevetése után a galaci Vasile Alecsandri és a zilahi Silvania Nemzeti Kollégium után országos szinten a harmadik helyen a szatmárnémeti Mihai Eminescu Nemzeti Kollégium áll. Az első százban még a Ioan Slavici (71) és a Kölcsey Ferenc Főgimnázium került be.

„Úgy gondolom, hogy országos viszonylatban a 100. lenni nem egy rossz eredmény és külön öröm, hogy Szatmár megyében a harmadik helyen vagyunk, egyben a legjobb a magyar tannyelvű középiskolák között", mondta Pataki Enikő a Szatmár.ro megkeresésére. Az igazgatónő felhívta azonban a figyelmet, hogy ez az eredmény nem csak az adott iskolát értékeli, hisz a felvételi eredmények az általános iskolák tevékenységét minősítik. Megjegyezte továbbá, hogy a magyar iskolák általában egy sor olyan tantárgyversenyen nem vesznek részt, amelyen a románok igen. Ugyanakkor a magyar iskolák diákjai sok olyan versenyen mérik össze tudásukat, amelyeket Magyarországon bírálnak el - ezek eredményeit viszont itthon nem veszik figyelembe.

Az admitereliceu.ro ranglistája szerint a Kölcsey 27 helyet rontott a tavaszi helyezéséhez képest, ezt Pataki a tavalyi gyengébb érettségi eredményekkel magyarázza. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a nyolcadikosok elég gyenge eredményeket értek el a nemrég véget ért képességi vizsgán Szatmárnémetiben, ez pedig hátrányosan érinti majd jövőre a középiskolákat.

Ami a többi Szatmár megyei középiskola helyezését illeti, a Nagykárolyi Elméleti Líceum a 110., a Doamna Stanca Nemzeti Kollégium a 114., a Johann Ettinger Német Elméleti Líceum a 141., a Hám János Romai Katolikus Iskolaközpont a 201., a Reformárus Gimnázium a 317., a Gheorghe Dragos Közgazdasági Líceum a 456., a Kalazanci Szent József Iskolaközpont pedig a 462. helyen végzett.

A teljes rangsort ide kattintva nézheted meg. Itt jegyeznénk meg, hogy listáról hat Szatmár megyei gimnázium hiányzik: a Constantin Brancusi Iskolaközpont, a Sportlíceum, az Avasfelsőfalui Elméleti Líceum, valamint a lázári, az alsószopori és a nagytarnai Művészetek és Mesterségek Iskolája.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: