2012-02-14 09:35:47• hírek • MTI

Várhatóan június 10-én lesznek a helyhatósági választások

Várhatóan június 10-én rendezik meg a romániai önkormányzati választásokat - ebben állapodtak meg a bukaresti kormánykoalíciót alkotó pártok hétfői tanácskozásukon.

Sever Voinescu, a román kormánykoalíció fő erejét képező Demokrata Liberális Párt (PD-L) szóvivője hétfőn bejelentette, hogy a koalíciót alkotó politikai erők a június 10-i dátumot javasolták a helyhatósági választások megszervezésére, de erről még tárgyalásokat kell folytatniuk az ellenzéki pártokkal.

Fekete Szabó András, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátora az MTI-nek megerősítette, hogy koalíciós egyezség született. A szenátor szerint nem valószínű, hogy ez a dátum változni fog, hiszen június első vasárnapján ünneplik az ortodox pünkösdöt, június 17-én pedig már lejár a négy évvel ezelőtt megválasztott polgármesterek és önkormányzati képviselők mandátuma.

Korábban a román alkotmánybíróság kimondta, hogy a helyhatósági választottak mandátuma nem hosszabbítható meg. A román kormány ugyanis egy időben akarta megszervezni az év végén a parlamenti és az önkormányzati választásokat, de az ellenzék megtámadta a taláros testületnél az erről rendelkező jogszabályt, és azt alaptörvénybe ütközőnek nyilvánították az alkotmánybírák.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: