2013-02-24 17:46:44• hírek • Szatmár.ro

Vargák és csizmadiák Szatmáron

Kónya László
Kónya László

Az Alföld szélén fekvő Szatmárnémeti számára a jó lehetőségekkel rendelkező marha tenyésztés és a Szamoson bőségesen szállított só kiváló feltételeket teremtettek a helyi bőrfeldolgozás fejlődéséhez.

A középkor legkorábbi szakaszától kezdődően tehát, egészen a 20. század közepéig a bőrcserző tímárok, valamint a megmunkált bőrből késztermékeket gyártó vargák és csizmadiák a Szatmár és Németi legnépesebb és legbefolyásosabb iparos közösségét jelentették.

A két ikervárost csak afféle csizmadiavárosokként emlegették, de bizony megbecsülték az itt készült lábbeliket úgy a törökverő végvári vitézek, mint Rákóczi kurucai, a 48-as honvédek vagy a két világháborút végigküzdő bakák is.

E nagy múltú és jelentős kézműves szakma történetét és művelőinek emlékét eleveníti fel a Szent István Kör által szervezett előadásában Kónya László ny. történelem tanár.

Az előadására 2013. február 27.-én, szerdán, 17 órakor kerül sor, a szatmárnémeti RMDSZ székházában (Rákóczi /M. Viteazu/ u. 10 sz.).

A kör tevékenységeiről és a kapcsolódó hírekről a www.facebook.com/Szatmárnémeti Szent István Kör oldalon is értesülhet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: