2012-09-14 17:26:56• hírek • Kocsis Zoltán

Varga: büszke vagyok arra, hogy a szatmáriakat képviselhettem

Hivatalosan is bejelentette az őszi parlamenti választásoktól való távolmaradását Varga Attila, az RMDSZ Szatmár megyei parlamenti képviselője. Döntése hátterében elmondása szerint személyes és politikai okok vannak.

„Az utóbbi években jelentős érték- és stílusváltás történt Románia közösségi és politikai életében. Ebben a degradált helyzetben pedig én nem találom a helyem. Ami a személyes indítékokat illeti: 22 éven keresztül voltam képviselő. Úgy gondolom, eljött az idő, hogy átadjam a helyem másoknak. A választóknak talán új arcokra van szüksége. Velük szemben is úgy érzem tisztességesnek, hogy ne induljak a választásokon", hangzott el Varga kimért, tárgyilagos érvelése.

„Cáfolnom kell azonban minden olyan híresztelést, amely szerint hátat kívánnék fordítani az RMDSZ-nek! Épp a minap jeleztem Kelemen Hunor szövetségi elnöknek, hogy alkotmányjogászi tapasztalataimmal bármikor kész vagyok segíteni az RMDSZ-t".

Varga, aki tovább folytatja egyetemi oktatói tevékenységét, elmondta: továbbra is hisz a parlamentarizmusban és abban, hogy a parlament az egyedüli legitim törvényhozó intézmény. „Idealista vagyok, de nincsenek illúzióm. Tisztában vagyok azzal, hogy a parlament működése sokszor megkérdőjelezhető volt", tette hozzá.

A politikus meglátása szerint Romániában nem csak gazdasági és pénzügyi, de erkölcsi és intézményes válság is van. Éppen ezért a következő mandátum legfontosabb feldata az alkotmány reformja kellene legyen. „Az lenne a legfontosabb, hogy végre pontosan meghatározzák a különböző intézmények hatáskörét, feladatait. Romániában jelenleg minden intézmény azzal foglalkozik, hogy a másik dolgába beavatkozzon", jelentette ki. Szerinte Romániának az Európa legnagyobb részén alkalmazott parlamenti rendszerben kellene működnie. „De lehet az félelnöki rendszer is, csak szögezzük le végre a pontos hatásköröket. Jelenleg ugyanis az államfőnek, azáltal, hogy közvetlenül a nép választja, nagyobb a legitimitása, mint a hatásköre. A miniszterelnök pedig pontosan fordított helyzetben van".

Varga az alkotmány módosításával megfékezné a sürgősségi kormányrendeletek uralmát („Általuk a kormány lett a törvényhozó szerv, pedig neki a végrehajtás a dolga, a törvényeket a parlamentnek kellene hoznia. Ehelyett sokszor lohol a kormány mögött"); eltörölné a felelősségvállalás lehetőségét; újradefiniálná és rögzítené az alkotmánybíróság és az ügyészség szerepét. Kijelentette továbbá, hogy a 2008-ban bevezetett választási rendszer csődöt mondott.

Végezetül köszöntet mondott mindenkinek, aki az elmúlt években rá szavazott. „Biztos, hogy csinálhattam volna jobban és többet. Igyekeztem professzionalizmussal, tisztességgel és becsülettel képviselni Szatmár megyei valamennyi lakosát. Büszke vagyok rá, hogy a szatmáriakat képviseltem", zárta sajtótájékoztatóját Varga Attila.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: