2013-06-29 17:15:34• hírek • Kocsis Zoltán

Varga: Emberség és hitelesség jellemzi Elek György könyvét

Prominens személyiségek jelenlétében mutatták be szombat délelőtt Szatmárnémetiben Elek György legújabb, immár hatodik kötetét. Az „Én kérdezek" című interjú-kötet premierje alkalmával szűkösnek bizonyult a Babeș-Bolyai Tudományegyetem szatmárnémeti kirendeltségének könyvtárterme, az alkotást pedig nem kevésbé kimagasló személyek mutatták be és méltatták, mint Varga Attila egyetemi tanár, korábbi parlamenti képviselő, Bura László nyugdíjazott pedagógus, nyelvész és Szatmári Elemér református lelkész.

Utóbbi színművészeket megszégyenítő empátiával olvasott fel egy hosszabb idézetet a szerző egyik korábbi alkotásából, míg a Tanár úr az esemény moderálását vállalta magára. „Külalakjában szép, tartalmában pedig gazdag könyvet tartok a kezemben. Nagyon találónak tartom a borítót, mert amíg az Szatmárnémeti látképének egy részét ábrázolja, addig maga könyv a szatmáriak szellemiségét idézi meg", kezdte bemutatóját Varga.

A korábbi parlamenti képviselő sajnálatának adott hangot, amiért az interjú egyre inkább háttérbe szorul a kortárs sajtóban, „noha az egy nevelő hatású, hiteles közvélemény formáló zsurnalisztikai forma". Varga szerint Elek György legújabb kötetét az emberség és a hitelesség hatja át, attól függetlenül, hogy éppen irodalomról vagy történelemről, magyarságról, művészetről vagy éppen Madagaszkárról van szó. „Köszönjük szépen és hálásak vagyunk, hogy kérdeztél! Azt szeretnénk, hogy kérdezz tovább!", szólt Varga Attila méltatásának epilógusa.

Elek György hosszú újságírói pályafutásának gyümölcseit gyűjtötte egy könyvbe, összesen 39 interjút. Harminckilenc olyan interjút, amelyek az idők során megjelentek a Szatmári Friss Újságban, ám amelyek nem egy adott eseményhez vagy alkalomhoz kapcsolódnak, így mindig időszerűek lehetnek. A szerző szerint a hírek mellett igenis manapság is szükség van mélyebb gondolatokra és ez késztette az interjúkötet megjelentetésére. A szerző hangot azon hitvallásának is, mely szerint a magyarság csak összefogással tudja megakadályozni, hogy eltiporják.

A közönség, amelynek soraiban olyan prominens személyiségek is helyet foglaltak, mint Pataki Csaba szenátor, Kereskényi Gábor és Erdei István parlamenti képviselők, Ilyés Gyula, Szatmárnémeti korábbi polgármestere, Piricsi Artúr vagy Domokos Sándor, Sárközújlak illetve Kolcs polgármesterei vagy éppen Korda Zoltán református lelkipásztor, a szerző keresztény értékrendre támaszkodó világnézetét méltatták.

Elek György elárulta, egy újabb kötetre való interjút válogatott már össze, majd elcsukló hangon legfontosabb alkotásának kislányát nevezte meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: