2020-05-02 12:20:20• hírek • Bede Emőke

Varga Andrea: Érettségizni szeretnének a diákok, nem kell a halasztás

Fotó: Varga Andrea Facebook-oldala
Fotó: Varga Andrea Facebook-oldala

A Mihai Eminescu Főgimnázium 12. osztályos diákja, Varga Andrea nem először kerül a figyelem középpontjába: zászlóvivője volt a #foaiagoala néven ismertté vált diákmozgalomnak, illetve kicsivel több mint egy évvel ezelőtt kemény kérdésekkel bombázta a Szatmánémetibe látogató Ecaterina Andronescu volt tanügyminisztert is. Ez alkalommal a Facebook-oldalán üzent mindazoknak a szülőknek, akik gyermekeiket féltve szeretnék elnapoltatni a végzős évfolyamok vizsgáit.

Az állásfoglalás azokra a Facebook-bejegyzésekre érkezik replikaként, melyek A szülők változást akarnak nevű internetes csoportban jelentek meg, és azt szorgalmazzák, hogy a koronavírusra való tekintettel a végzős évfolyamok, azaz a 8. és a 12. osztályosok számára ne szervezzék meg, vagy legalább halasszák el az év végi vizsgákat.


„Ha ahelyett hogy a mellüket vernék, amiért olyan nagyszerű szülők, minket is megkérdeznének, hogy mit is akarunk igazából, láthatnák, hogy a legtöbbünk szeretne részt venni a vizsgákon, hogy letudjuk ezt a terhet is, hogy örülhessünk a nyárnak, hogy lezárhassuk végre életünk ezen szakaszát – legyen szó általános vagy középiskoláról –, és hogy készülessünk a következőre, akár középiskolába, akár egyetemre készülünk” – írja közösségi oldalán Andrea.


Kifejti azt is, hogy az oktatási rendszer szerinte nem állt készen egy ilyen jellegű kihívásra, és sajnos valóban nem minden diáknak van okoseszköze és internethozzáférése, hogy részt vehessen az online tartott felkészítő órákon, vagy letölthesse a tanügyminisztérium által közreadott tételmintákat. E diákoknak felkészülés szempontjából kifejezetten hasznos az a két hétnyi idő, míg ismét visszaülhetnek az iskolapadba, viszont ettől tovább nem érdemes halogatni a vizsgákat, főképp az érettségit. Akit eddig sem foglalkoztatott komolyan a tanulás és a felkészülés, ezután sem fog nagy hangsúlyt fekteteni minderre, legyen bármekkora is az óvintézkedések miatt kapott haladék – véli a szatmári diáklány.


Varga Andrea szerint az érettségi elhalasztását leginkább azok sínylenék meg, akik küldföldi egyetemekre szeretnének bejutni, hiszen e diákok mostanra már többnyire túl vannak a jelentkezésen, és már csak egy jó jegyre és egy diplomára van szükségük.


Monica Anisie tanügyminiszter legutóbbi bejelentése szerint Romániában az óvintézkedések figyelembe vételével fogják megtartani az érettségit, mely rendhagyó módon idén az írásbeli vizsgákkal kezdődik majd június 22-én. A nyolcadikosok számára rendezett országos felmérők sora június 15-én indul majd.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: