2018-09-27 07:23:40• hírek • Nagy Tímea

Varázslatos hely a Gyermekek Palotája - Hétfőn Nyílt nap!

A volt Pionír házban, a Kossuth Kert mellett évtizedes hagyománya van a gyermekek délutáni foglalkoztatásának. A Gyermekek Palotája idén 21 féle szakkörrel várja a diákokat minden hétköznap délután. Nyílt napot október 1-én tart az intézmény, melyre mindenkit szeretettel várnak!

A Nyílt nap alkalmával a résztvevők nem csak a foglalkozások vezetőivel, tehát a tanárokkal ismerkedhetnek meg, hanem ki is próbálhatják a csoportos tevékenységeket. A termék nyitva állnak mindazon sulisok előtt, akik szeretnék a délutánjaikat építő jellegű és kikapcsolódást nyújtó elfoglaltsággal kitölteni. A tizennyolc féle aktivitás közül bárki megtalálhatja a szívéhez és ízléséhez legközelebb esőt. A kínálatban nem csak sportos programok szerepelnek, hanem a vizuális kultúra, a gyakorlati-technikai tudományok, nyelvek és zenei képzések is megtalálhatóak. (Ezek teljes listája a cikk végén megtalálható.) Az intézmény igazgató nője Urs Gabriella, és a tantestület az idei tanévtől mar a tetőtől talpig felujított épületben tartják a foglalkozásokat. A Gyermekek Palotája kívülről még nem esett át a szükséges felújításon, de az épületbelső, a lényeg már korszerű felszereléssel, kényelemmel és biztonsággal várja az idei év beiratkozóit. 

 

Szerda reggel az október elsejei Nyílt nap kapcsán a Palota két oktatója, Szemak Zsuzsa és Szemak Attila meséltek az általuk vezetett órákról.

 

Szemak Zsuzsa vezeti a rajz és festés szakkört, mely egyike a legnépszerűbb választásoknak a gyermekek körében. A festőműhely, mert másképp nem is nevezhető a két helyiségből álló terem, telis tele volt pakolva, díszítve a tanulók ámulatba ejtő alkotásaival. Senki rá nem jönne, hogy némelyik festmény akár egy hét-nyolc éves apróság munkája. (Az cikk alján az albumban ezeket a műveket találja a kedves olvasó.) Az alkalmak két órás elfoglaltságra vannak tervezve, de az alkotó kedvű nebulók sokszor 3-4 órákat is eltöltenek a festményeik és egymás társaságában. A közös tevékenység és az érdeklődési kör összehozza a különböző iskolák tanulóit. Akik külön jöttek eddig, azok ezután együtt mennek haza. A nyelvi különbözőségek sem jelentenek túlzott akadályt, előfordult már, hogy az asztaloknál három nyelven folyt ugyan az a beszélgetés.

 

Szemak Zsuzsa több diák történetét is elmesélte, de talán ez sztori az, ami a Gyermekek Palotája foglalkozásainak a jelentőségét hűen magyarázza.

 

Az egyik ilyen történet annak a fiúcskának az esete, akinek a szülei és a nagyszülei is bizony egészségügyi pályán mozogtak, és őt is arra az útra terelték volna, ha… Ha a kisfiú nem lett volna bizonyos abban, hogy ő felnőttként divattervező lesz. Persze a szülők egy hat éves csepp gyermek céljaira még mit sem adtak, hisz ez náluk évente változik - gondolták ők. A legényt, hogy addig is jó helyen, közösségben legyen, beadták a Palotába festeni, s itt Zsuzsa tanítványává vált… és az is maradt 13 hosszú éven keresztül. A több száz délutáni foglalkozás alkalmával a fiú célirányosan a divattervezői vonalra készült, ebben az oktatója segítségére is számíthatott. A céljától olyannyira nem tántorodott el, hogy tizenkettedikben, végzősként le is adta a jelentkezését a divattervező szakra. Azzal a lendülettel be is jutott, hiszen tagadhatatlan tehetségét a felvételi bizottság is pozitívan értékelte. A hallgató elégedett és boldog üdvözletét az egyetemről Szemak Zsuzsa is megkapta.

 

Ez a példa csak egy a sok közül. A Gyermekek Palotája a jó pár évtized alatt több ezer tanuló életének vált részévé. Ilyen sok évtizedes hagyománya van a Tűzoltók Barátai elnevezésű foglalkozásnak is. Ezt a nem kis ügyességet és fegyelmet kívánó aktivitást Szemak Attila vezeti.

 

Attila elmagyarázta, hogy mit is rejt ez az ötletes, sokat sejtető név. A Tűzoltók Barátai egy olyan sportos tevékenység, mely nem csak gyorsaságot, erőt és kitartást feltételez a gyermekek részéről, hanem fegyelemre és figyelemre, valamint csapatjátékos szellemiségre is megtanítja őket. Nevezhető sportnak, ügyességi sorversenynek is. Sport a fizikai aktivitás miatt. Sorverseny azért, mert a résztvevők csoportban és időre kell megoldják a gyors egymásutánban következő feladatokat. A dologban a csavart az jelenti, hogy a legügyesebb gyermekekből összeálló csapat akár világversenyekre is eljuthat a Gyermekek Palotáján keresztül!

Ennek a sportnak több évtizedes nemzetközi hagyománya van, és nem babra megy a játék. Ahhoz, hogy a csapat eljusson a végső, nagy döntőbe, öt megelőző szinten kell a legjobbnak bizonyulnia. Az országos és a nemzetközi versenyekre a csoport utaztatása, szállása és ellátása is biztosított az intézmény által.

 

Az elmúlt évek folyamán nem egy, nem két “tűzoltó szakkörös” kapott kinevezett tűzoltói állást a hazai és a nemzetközi tűzoltó állomások valamelyikén. Mivel a sport és a verseny nemzetközi szinten is elismert aktivitás a tűzvédelmiek körében, a Tűzoltók Barátai szakkörön begyűjtött eredményeket az egyetemi felvételinél és később a pályán maradók önéletrajzában is jó pár plusz ponttal értékelik az elbírálás során.

 

… És ahány féle foglalkozás, megannyi pozitív történet. Ezekről az élményekről, eredményekről és lehetőségekről beszélgethetnek a szülők az oktatókkal október elsején déltől délután 5 óráig a Gyermekek Palotája Nyílt Napján.

A foglalkozás vezetők és a vezetőség minden iskolást szeretettel vár az ingyenes foglalkozásokra. A beiratkozás év közben folyamatos. Nincs szakköri megkötés, tanárokkal való egyeztetéssel lehetséges a váltás és az átjárás.

A szülők biztosak lehetnek abban, hogy a gyermekük vagy gyermekeik jó helyen vannak. A foglalkozások alkalmával a tanoncok a termeket csak engedéllyel hagyhatják el és az intézmény környezetét kamerás rendszerrel védik. Az oktatók órarend szerint tartják az alkalmakat, így pontosan tudhatja az anyuka és az apuka, hogy mikor ér haza a csemetéjük.

Iskolai rendszerben folyik az oktatás, de házit és jegyet nem osztanak, itt a hasznos kikapcsolódásé a főszerep.

 

Tehát, aki hallja, adja át: Október 1. délután - Gyermekek Palotája, Nyílt nap. A Kossuth Kert mellett, az Electrolux épületével szemben.

 

A szakkörök listája:


 

Urs Gabriella Igazgató Nő

 

A fantázia műhelye

    Dragos Madalina

Angol nyelv és kultúra

    Szemak Attila

Balett

    Macovei Ana

Elektronikus áramkörök

    Silaghi Ioan

Ének és hangszeres zene

    Matei Daniela

Fúvós

    Cacu Mircea Puiu

Informatika

    Onet Constantin

Karting

 

Kísérleti kémia

    Silvasan Gabriela

Modern tánc

    Ratiu Adina

Néptánc

    Sima Marian

Népzene

    Zaharie Ana

Népzene

    Miclaus Nicu Sever

Népzene

    Sima Florin

Origami

    Sarvady Edit

Rádióamatőr elektronika

    Silaghi Ioan

Rajz és festés

    Szemak Zsuzsa

Repülő modellek

    Mustan Gheorghe

Textil festés

    Moldovan Lucica

Tűzoltók barátai

    Szemak Attila

Zongora

    Moga Mariana

 

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: