2017-08-04 13:50:31• hírek • Szatmár.ro

Varázskert, avagy a gyógyító élmény

Szatmárnémetiben szenzoriális terápiás kert létesül mintegy 100 fogyatékkal élő, valamint daganatos betegségekben szenvedő gyermek számára.

A sérült gyermekeket természetszerű, hogy jobban óvjuk, féltjük. Emiatt előfordulhat, hogy a gyermeknek nincs lehetősége bizonyos, a harmónikus fejlődéshez nélkülözhetetlen élmények, tapasztalatok megszerzésére. A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet „Varázskert” elnevezésű projektjének célja egy olyan természetes környezet kialakítása, mely a speciális szükségletű gyermekek fizikai, lelki, társadalmi és szellemi szükségleteit szem előtt tartva lehetőséget biztosít számukra a természet felfedezésére, megismerésére, a játékos tanulásra, a felhőtlen kikapcsolódásra.

A megyeszinten egyedülálló kezdeményezés a MOL Románia és A Közösségért Alapítvány támogatásával valósul meg a 8. MOL Gyermekgyógyító program keretében. A projektben mecénási szerepet vállalt a Dräxlmaier Group, valamint Buju András, szatmárnémeti kertépítő szakember, a kert látványtervének megalkotója.

A Szatmárnémetiben, az Unirii út 49. szám alatt, 14 árnyi területet felölelő szenzoriális terápiás kert kialakítása februárban kezdődött el. Ekkor történt meg a talaj előkészítése, valamint a meglévő kerítések felújítása, illetve újak felállítása.

Szintén februárban indult el, és jelenleg is tart a kert benépesítése növényekkel. A rovarokat és a pillangókat vonzó, tarka virágok mellett, dísznövények, gyümölcsfák, bokrok is ékesítik majd a kertet. Az ösvények kialakítási módja lehetővé teszi, hogy tolószékben ülő gyermekek is közlekedjenek rajtuk. A növények kiválasztásában a fő szempont az volt, hogy öt érzéket stimuláljanak aktívan: élénk színeik, pompás illataik, sima, érdes, puha leveleik, zizegésük, susogásuk által, a zöldségek és gyümölcsök esetében pedig zamatuk révén.

A kertben természetesen speciális bútorok, játékok, falak is lesznek. Ezek egytől egyig az újrahasznosítás jegyében készülnek: természetes anyagok felhasználásával, valamint azok újrahasznosításával (bútorok raklapokból például). A kert berendezésére augusztus folyamán kerül sor. A hamarosan meghirdetendő „bebútorozási” akció keretében a Caritas szeretné megmozgatni a szatmári közösséget, lehetőséget biztosítva minden segítő szándékú lakos számára, hogy személyesen bekapcsolódjon a kert(sz)építés folyamatába.

Már az eddigi munkálatokból, feladatokból is aktívan kivették a részüket az önkéntesek. A Caritas túrterebesi Tours-i Szent Márton Közösségi Központjából Boros János intézményvezető kíséretében például négy kisdiák nyújtott segítséget a kert kerítésének lefestében. A gyermekek nagy lelkesedéssel és precízen dolgoztak. Munkájuk eredménye – a szemet gyönyörködtető napsárga kerítés – még sok gyermek számára okoz majd örömet.

A hamarosan elkészülő Varázskert fogyatékkal élő gyermekek, valamint a Hans Lindner Alapítvány „Reménysugár” programjában részt vevő daganatos betegségekkel küzdő gyermekek számára biztosít majd élményekkel teli, fejlesztő, terápiás közeget.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: