2014-04-18 15:14:51• hírek • Szatmár.ro

Váratlan szaporulat a binturongnál!

Igen csak meglepődött a Nyíregyházi Állatpark gondozója, mikor az egyedül élő binturong mellett az egyik reggel 2 aprócska szőrös kölyköt  talált. Az esemény bár első hallásra furcsának tűnhet, van magyarázat.

Az ivarérett nőstény állat előző tartóhelyén - a Párizsi Állatkertben - csapatban élt, s a Nyíregyházi Állatparkba 2013 decemberében már vemhesen érkezett. Ráadásul egyike annak a mintegy száz emlősfajnak, amelyre az embrionális diapauza jellemző (azaz az embrió fejlődése egy időre megáll). A párizsi állatkert munkatársai is meglepődtek a hír hallatán, de büszkén elvállalták a keresztszülőséget.

A binturong (Arctictis binturong) Délkelet-Ázsia és a hozzá tartozó szigetek egy részének sűrű trópusi és szubtrópusi erdeiben honos éjszakai életmódú cibetmacskaféle. Külleme s teli talpas mackós járása miatt régebben nyestmedvének is nevezeték s ma is olykor medvemacskának hívják.

Az egyetlen olyan óvilági emlős, amelynek teljesen fejlett fogó farka van, s a kitűnő mászó tudománnyal rendelkező állat, azt ötödik „kézként" használja. Bár a ragadozók rendjébe tartozik, étrendje elsősorban levelekből, hajtásokból, gyümölcsökből és bogyókból áll, de kisebb madarakat, emlősöket is zsákmányol.

Az egymás közötti kommunikációban nagyon fontos szerepe van az illatanyagoknak; mirigyváladékával és vizeletével egyaránt hagy jelzéseket, de óriási a hangrepertoárja is;sziszeg, morog és röffent.

Természetes ellensége jóformán nincs. Élőhelyeinek egy részén csak életterének beszűkülése fenyegeti, máshol viszont ínyencfalatnak számít, és a népi gyógyászat is igényt tart egyes részeire. A faj rendkívül fontos ökológiai szempontból is, hiszen ürüléke-melyben az elfogyasztott gyümölcsök magvai találhatóak- segít újraültetni az esőerdőket.

Most hat hetesek a binturong bébik

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: