2010-01-13 14:10:56• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Vantu demokráciát visz a moldovai médiába

Sorin Ovidu Vantu román sajtómágnás médiabefektetése a Moldovai Köztársaságban valójában amerikai érdekeket szolgál - vélik tudni romániai médiaszakértők.

A szerdai román napilapok idézik Catalin Tolontannak, a Gazeta Sporturilor című újság főszerkesztőjének hét elején adott nyilatkozatát. A Hotnews hírportálnak kifejtette: Vantu lényegében Nyugatról, elsősorban az Egyesült Államokból kapott megbízást arra, hogy a Moldovai Köztársaságban televíziót alapítson. Ennek állítólag az a célja, hogy "demokratizálja" az ottani médiát, amely jelen pillanatban túlságosan is a hatalom kezében van.

Tolontan "érdekes" összefüggést lát két esemény között: Joe Biden amerikai alelnök nemrég Bukarestben járt, és beszédében úgy beszélt Romániáról, mint "hídról" Moldova irányában, egy hónappal később pedig Vantu bejelenti, hogy be akar fektetni a moldovai médiába, holott - mint Tolontan fogalmaz - üzleti szempontból az teljesen értelmetlen.
A sportlap főszerkesztője az Adevarul szerdai számában elmondja: az említett interjú után a bukaresti amerikai nagykövetség megkereste őt, és közölte vele, hogy az amerikai kormánynak nincs kapcsolata semmiféle román médiamágnással.

Iulian Comanescu médiaelemző a lapnak nyilatkozva maga is úgy látja, hogy az amerikaiaknak szerepük lehet ebben az ügyben. Úgy vélekedik: az amerikaiak sokkal inkább szorgalmazzák a Moldovához való közeledést, mint az Európai Unió, amely egyfajta "status quo" fenntartását kívánja inkább, nem akar ujjat húzni Moszkvával. Washington határozottabban akarná csökkenteni az orosz befolyást abban az országban, és ezt éppen a sajtómágnások segítségével próbálja elérni - mondja az elemző.


A román médiacézár: Sorin Ovidiu Vintu
A román médiacézár: Sorin Ovidiu Vintu



Ami a Románia egyik leggazdagabb üzletembereként számon tartott Vantut illeti, szülőhazájában meglehetősen vegyes a megítélése, nem számít a legpozitívabb figurának. Őt tartották a legfőbb felelősnek az egykori  Országos Befektetési Alap (FNI) tíz évvel ezelőtti csődbe juttatásáért, melynek nyomán mintegy 300 ezer román állampolgár megtakarításai vesztek oda.  Az ügyészek azonban megszüntették ez ügyben az ellene folyó vizsgálatot.

Vantu kiterjedt médiabirodalmat épített ki Romániában. A Realitatea-Catavencu kiadó tulajdonosaként ő birtokolja a Realitatea hírtelevíziót, akárcsak a Cotidianul című napilapot, valamint a Business Standard című gazdasági-pénzügyi újságot. Ez utóbbi kettőnek a nyomtatott változatát éppen a közelmúltban számolta fel. A nyomtatott formában ugyancsak megszüntetett Ziua és Gardianul című napilapokat - mint nem hivatalos körökben állítják -  ugyancsak Vantu finanszírozta.

Maga a mágnás nyilatkozott úgy, hogy az írott sajtónak szerinte nincs jövője, ezért a továbbiakban kizárólag elektronikus médiabirodalmát fejleszti tovább. Jelezte: Magyarországon és Szerbiában is terjeszkedni kíván, olyan televíziót akar működtetni, amely ötvözi a romániai Realitatea politikai és a The Money Channel gazdasági-pénzügyi hírtelevízió jellemzőit. Kifejezte reményét, hogy a két országban legkésőbb 2011-ig megnyithatja saját televízióját.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: