2010-01-18 16:33:04• hírek • Parajdi Andrea

Vannak tervek 2010-re is

Senkinek sem tetszik a 2010-es országos költségvetés, amelyet a gazdasági világválság és a nemzetközi valutaalap közösen diktált Romániának - mondta Erdei D. István parlamenti képviselő a hétfőn tartott sajtóértekezleten. Szatmár megye legalább negyven százalékkal kevesebb pénzt kapott, mint amennyit kért az államtól.

Egy „hozott anyagból" készült a 2010-es költségvetés, számtalan fejezetében ugyanolyan mint az előző kormány költségvetése volt, mintha egy egyszerű copy-paste mozdulattal intézték volna el azt, hogyan legyenek leosztva a pénzösszegek - magyarázta Erdei D. István parlamenti képviselő hétfőn azon a sajtótájékoztatón, amelyet Csehi Árpáddal, a Szatmár Megyei Tanács elnökével közösen hívtak össze.

Ahogyan arról a költségvetés elfogadása után már pénteken beszámoltunk, idén úgy kellett összetenni az éves büdzsét, hogy a költségvetési hiány 5,9% alatt maradhasson. A tervezetre 6000 módosító indítványt tettek le, azonban mindezek közül csupán 44-et hagytak jóvá.

Ami Szatmár megyét illeti a dekoncentrált intézmények számára 270 millió lejt kértek, ehelyett azonban egyelőre 206.878.000 lejt kaptak. A megyei és községi utak fenntartására 11 millió 483 ezer lejt utalnak, a kért 38 millió lej helyett. A kapott összeg pontosan egyenlő a tavalyi évi kerettel, ahogyan a templomi dolgozók fizetésére elkülönített 453 ezer lejes fejezet is megegyezik a 2009-ben kiutalt összegekkel. Ez utóbbira egyébként 910 ezer lejt kért a Szatmár Megyei tanács.

Idén a Polgármesteri Hivatalokat is érheti majd meglepetés, ugyanis míg tavaly a Megyei Tanács osztotta el az igényeket felmérve, hogy melyik településnek mennyi pénzre van szüksége, addig ebben az esztendőben ezt a feladatot 80%-ban a Szatmár Megyei Adóhivatal végzi majd egy standard kritérium alapján. Húsz százalék beleszólása marad a Megyei Tanácsnak, ő határozza meg, melyik településnek, milyen projektje van, amelyhez finanszírozás kell.

-Több olyan megye volt, ahol botrány tört ki a Megyei Tanács ülésein, amikor a településeknek osztottak le összegeket, ez vezetett oda, hogy most ezt a fajta pénzelosztást betiltották. Ezzel az intézkedéssel nekünk ártanak, hiszen mi mindig kulturáltan rendeztük a pénzek kiutalását úgy, ahogyan arra az egyes településeknek szükségük volt. Ezzel a leosztással megint ott leszünk, hogy akiknek több kellene kevesebb, akik kevesebbel is beérnék, több pénzt kapnak majd - magyarázta Csehi Árpád tanácselnök, aki arról is szót ejtett, hogy az idei évre is vannak beruházások kilátásban.


Erdei D. István parlamenti képviselő az idei év költségvetését taglalja
Erdei D. István parlamenti képviselő az idei év költségvetését taglalja


Mint mondta, Cseke Attila egészségügyi miniszter a hétvégén ígéretet tett arra, hogy a Szatmár Megyei Kórház sürgősségi részlegének modernizálásához, illetve a Járványkórház felújításához is ad majd anyagi támogatást. Bízhatunk továbbá abban is, hogy a Nagybányát, Szatmárnémetit és Nagykárolyt összekötő 19-es főút felújítási munkálatai 2010-ben tovább folytatódnak, sőt még arra is van lehetőség, hogy a Nyíregyházát - Szatmárnémetit és Nagybányát összekötő gyorsforgalmi út projektje is beindul.

A tanácselnök kifejtette a Luna Sesi sípálya projektje is újabb fázisba érkezik, ugyanis a közbeszerzési eljárás lezárult és hamarosan lesz kivitelezője az odavezető útnak és a közművesítésnek. Az idei évben továbbá arra is van kilátás, hogy pénzt kapunk egy sportterem dokumentumainak az elkészítésére, egyelőre ehhez még nem jelölt ki területet a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal. Csehi mint mondta, ebben az esztendőben még vár egy nagy feladat a Szatmár Megyei Tanácsra: meg kell valósítani a megyei hulladékgazdálkodási projektet, létre kell hozni egy regionális hulladéklerakót, amelynek ügyében már személyesen is igyekezett a kormány szintjén közbenjárni, hogy az ehhez szükséges finanszírozást folyamatosan, rögtön az elvégzett munkálatok után megkaphassa a Megyei Tanács.

A mostani megszorított költségvetés dacára Csehi és Erdei mindketten abban bíznak, hogy májusban érkezik majd egy kedvező költségvetés-kiegészítés.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: