2019-07-09 08:44:34• hírek • Bede Emőke

Vannak olyan középiskolák is a megyében, ahol egyetlen diáknak sem sikerült leérettségiznie

Amint arról hétfőn beszámoltunk, az oktatási minisztérium az edu.ro oldalon közzétette a 2019-es érettségi elsődleges eredményeit, illetve a vizsgaközpontokban is kifüggesztették azokat. A Szatmár megyei diákok  által elért sikerességi arány 65,94 százalék, de természetesen az egyes tanintézmények között hatalmas különbségek vannak.

A bárki által hozzáférhető eredmények alapján elmondható, hogy a papírforma ebben az évben sem borult fel igazán, a megyei toplista élére azok a tanintézmények kerültek, melyek minden évben jól teljesítenek a megmérettetésen. A Mihai Eminescu Főgimnáziumban a 192 érettségizőből 184-nek sikerült megugrani a lécet, azaz a tanintézmény sikerességi aránya 95,83 százalék. Nem sokkal lemaradva érkezik a Johann Ettinger Német Elméleti Líceum, melynek 44 vizsgázójából 42 sikeresen vette az akadályt. Noha a Ioan Slavici Főgimnáziumban 212-en iratkoztak be az érettségi vizsgára, az írásbeliken azonban 4-en nem jelentek meg. A további 208 diák azonban jó eredményeket ért el, a sikeresen vizsgázók száma kereken 200.


A magyar tannyelvű középiskolák körében idén is kiemelkedően szerepelt a Kölcsey Ferenc Főgimnázium, melyben a 146 érettségiző közül 129-nek sikerült 6-osnál nagyobb jegyet írnia, s ezzel 88,35 százalékos sikerességi arányt könyvelhetnek el maguknak. Hajszállal lemaradva érkezik a Nagykárolyi Elméleti Líceum, melynek 178 vizsgázója közül 152 szerzett átmenőnek számító átlagosztályzatot, ezzel a tanintézmény 85,39 százalékos sikerességi rátát jegyezhet ebben az évben. Ami a Református Gimnáziumot illeti, az iskola 53 diákja közül 34-nek, azaz 62,96 százalékuknak sikerült megugrania a lécet. Hasonlóan teljesített a Hám János Római Katolikus Líceum is, melynek 50 vizsgázójából 30-an teljesítették az elvárt szintet, így ez a tanintézmény 60 százalékos sikerességi arányt könyvelhettek el az idei érettségi elsődleges eredményei után.


A kiváló eredmények ellenére több olyan középiskola is van Szatmár megyében, ahol egyetlen diák sem tette próbára tudását, illetve egyetlen diáknak sem sikerült a minimális szintet megugrania. Példának okáért az Alsószoporon található Petru Cupcea és a nagykárolyi Simion Barnutiu Műszaki Líceumokban egyetlen diák sem iratkozott be az érettségi vizsgára. A legrosszabbul teljesítő tanintézmények között szerepel többek között az Erdődi Műszaki Líceum, melyben összesen ketten szerették volta próbára tenni szerencséjüket, de pechükre mindketten megbuktak. A Nagytarnai Műszaki Lícuemban 8-an jelentkeztek érettségire, közülük azonban mindösszesen csak 1 diáknak sikerült elérnie a 6-os átlagosztályzatot. A Gh. E. Palade Élelmiszeripari Lícuemban a 33 vizsgázóból csak 2-en, az Unio-Traian Vuia Műszaki Líceum 14 diákja közül is ugyancsak 2-en teljesítettek eleget ahhoz, hogy átmenő átlagosztályzatot érdemeljenek ki. A Constantin Brancusi-ban 26-ból 3-an, az Eliza Zamfirescu-ban 24-ből 3-an, a George Pop de Basesti-ben pedig 6-ból 3-an értek el átmenőt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: