2018-09-13 09:46:03• hírek • MTI

Vannak nők, akik szó szerint az orruknál fogva vezetik a férfiakat

A kutatásban 28 nő és 57 férfi vett részt. A nőknek szigorú szabályokat kellett követniük, hogy csökkentsék az illatokat befolyásoló hatásokat, így például nem vehettek be fogamzásgátló tablettát, le kellett mondaniuk a csípős ételekről, az alkoholról és csak semleges tisztálkodószereket használhattak.

Ciklusuk legtermékenyebb napjaiban éjszakára pamutvattával „rögzítették” a nők illatát és ezzel párhuzamosan megállapították a hormonszintjüket. A kísérletben résztvevő férfiak később egy nullától százig terjedő skálán határozták meg, mennyire vonzó számukra az adott illat.


A tudósok összegzése szerint a résztvevők eléggé egyetértettek abban, mely nők illata a vonzó: minél magasabb volt egy nő ösztrogénszintje és minél alacsonyabb a progeszteronszintje, annál vonzóbbnak találták.


Evolúcióbiológia szempontból ez érthető Daria Knoch, a Berni Egyetem munkatársa szerint: a hormonoknak ez a szintje a női ciklus legtermékenyebb napjain arra utal, hogy nagy a fogantatás esélye, az evolúciós elmélet szerint pedig a férfiak olyan partnereket keresnek, akikkel a legsikeresebb lehet a fajfenntartás.


Az egyéni illatkülönbségeket előidéző más okokat a kutatók nagyrészt ki tudták zárni. Így például a kortizol nevű stresszhormon ebben a kutatásban látszólag semmilyen hatással nem volt arra, milyen vonzó egy nő természetes illata.


A tudósok vérmintákkal azt is vizsgálták, a résztvevők immunrendszere szerepet játszik-e. Bizonyos tanulmányok ugyanis azt feltételezik, hogy a partnerválasztás a lehető legeltérőbb immunrendszerű nő vagy férfi választásán alapul, hogy az utód a kórokozók elleni legjobb védekező rendszerrel rendelkezzen – fogalmazott Janek Lobmaier, a tanulmány társszerzője. A résztvevő férfiak és nők immunrendszere közötti hasonlóság azonban semmilyen hatással nem volt a kutatás során az illatok értékelésére.


A fogamzásgátló tablettának az illatok vonzerejére gyakorolt hatását nem vizsgálták, Koch szerint azonban feltételezhető, hogy a hormonális fogamzásgátlás megmásítja a természetes szagokat.


Azt nem vizsgálták, milyen hatása van a férfi hormonoknak a férfiak szagára és annak nőkre kifejtett hatására. Korábbi kutatások szerint azonban a férfiak bizonyos, a magas tesztoszteronszinttel összefüggő külső jellemzői különösen vonzóak a nők számára – azonban a túl domináns és férfias jellemzők inkább agresszivitást sugároznak, így taszítóan is hathatnak.

 

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírus statisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: