2015-08-27 13:59:42• hírek • MTI

Van-e visszaút 0-3-ról?

A versenyben maradt magyar és román csapatok közül egyedüliként az Astrának van reális esélye arra, hogy bejusson az Európa Liga csoportkörébe: a giurgiui gárda egy gólos előnnyel vág neki a visszavágónak a holland AZ Alkmaar otthonában. Ezzel szemben a Videoton odahaza, a Steaua pedig idegenben próbálhatja meg a csodát: ledolgozni a három gólos hátrányt.

Hiába várja megnyugtató, háromgólos előnnyel a Lech Poznan a Videoton elleni Európa Liga-selejtező párharc második mérkőzését, a csütörtöki visszavágón is győzelemre játszik majd a lengyel együttes.

Maciej Skorza, a vendégek vezetőedzője szerdai sajtótájékoztatóján kiemelte: évek óta arra várnak, hogy bekerüljenek az Európa Liga főtáblájára, most nagyon közel állnak ehhez, de tisztelik a Videotont és nem becsülik le a magyar bajnokot. "Kicsit már aggaszt is, hogy állandóan azt hallom, hogy ez a párharc már eldőlt, mert szerintem ez nincs így. Tény, hogy kényelmes előnyünk van, de nem védekezni jövünk, nyerni szeretnénk csütörtök este is" - nyilatkozta a szakember.

Csatlakozott edzőjéhez a védő Dariusz Dudka is: "nem tagadom, a fejünkben van, hogy jelentős az előnyünk, de hiba lenne elkényelmeskedni a meccset. A meccs elejétől kezdve koncentrálunk és hajtunk majd az újabb győzelemért."

A játékos hozzátette, külön motivációt jelent számukra, hogy a csütörtöki mérkőzésen bebizonyítsák, az első találkozón aratott 3-0-s győzelem nem a véletlen műve volt.

"Lehet, hogy a Lech Poznan számára megnyugtató előnnyel jött a visszavágóra, de ettől függetlenül azt gondolom, hogy nagyon nehéz estét okozunk majd nekik a Sóstói Stadionban. Nincs még lefutva a továbbjutás, ennek a szellemében lépünk majd pályára csütörtök este" - nyilatkozott a szerdai sajtótájékoztatón Pető Tamás, a Videoton edzője.

A csapat élére a francia Bernard Casoni távozását követően, múlt héten kinevezett tréner ugyanakkor hozzátette, nem fognak fejjel rohanni a falnak, mert "az egy Lech-szintű csapat ellen öngyilkosság lenne".

"Tudjuk jól, hogy gólra, gólokra van szükségünk - folytatta. - Az eddigi meccseken is jöttek a helyzetek, de az utolsó mozdulatok nem nagyon sikerültek. Az edzéseken ezért külön hangsúlyt fektetünk a befejezések gyakorlásokra, szeretném, ha ez látszana majd a meccsen is."  E tekintetben a Videotonéhoz hasonló helyzetben van - a magyar csapat hat mérkőzésen három pontot szerzett, és vasárnap ugyancsak a 1-0-ra kapott ki, igaz, idegenben -, de nagy különbség, hogy háromgólos előnyről vág neki a visszavágónak.

Juhász Roland, a Videoton válogatott védője szerint ha az elején sikerülne kihasználni egy helyzetet, akár a továbbjutás is összejöhetne. "Teljesen más mérkőzésre készülünk, mint amilyen a múlt heti volt. A lehetőségeink kint is megvoltak, ezúttal viszont a meccs elején ki kell használnunk legalább egyet, onnantól kezdve nyitott lehet a mérkőzés, sőt a továbbjutás kérdése is - vélekedett a 32 éves futballista, aki július 28-án, a BATE Boriszov elleni BL-selejtezőn ízületi húzódást szenvedett. - A térdem jól van, ha a szakmai stáb számít rám, ott leszek a pályán holnap is. Sokat teszünk azért, hogy kijöjjünk a jelenlegi helyzetünkből, igyekszünk megragadni a legapróbb pozitívumokat is. Bízom benne, hogy a sok beletett munkának holnap már látszódik majd az eredménye is."

Hasonlóan három gólos hátrányból készül a visszavágóra a Steaua csapata, csakhogy a román rekordbajnok hazai pályán szenvedett 3-0-ás vereséget a múlt héten a Rosenborg ellen. A norvégok tartják remek formájukat hazájuk bajnokságában is, a hétvégén a Mjöndalent verték 1-0-re, ezzel hatra növelve a zsinórban megnyert bajnokik számát. Szintén győzelemmel hangolt a Steaua is, amely 2-1-re nyert Craiovában - ismét bizonyítva a paradoxont, hogy ebben a szezonban jobban szerepel idegenben, mint odahaza. A norvégoknál továbbra is hiányzik sérülés miatt Tore Reginiussen és Andreas Helmersen, míg a románoknál a szezont remekül kezdő Jugurta Hamrun biztosan nem játszhat, de kérdéses Paul Papp szereplése is.

Jóval bizakodóbban vág neki az alkmaari visszavágónak az Astra, amely egy pazar első félidőt produkálva a szünetig fordítani tudott azt követően, hogy az első negyed óra végén már két gólos hátrányba került. Akkor és a hétvégi, 4-1-es győzelmet hozó bajnokin is Constantin Budescu volt a csapat egyik legjobbja, aki az AZ ellen két gólpasszt adott, a Iasi ellen pedig két gólt szerzett. Ezzel szemben az AZ vesszőfutása nem ért véget, a Willem II elleni 0-0 után továbbra is nyeretlen a bajnokságban. Helyzetét nem javítja, hogy a nyáron kétmillió euróért szerződtetett iráni csatár, Alizera Dzsahanbaks továbbra is sérült. Az Astrának is van egy fontos hiányzója Filipe Teixeira személyében.

Európa Liga rájátszás, visszavágók (első meccs eredménye):
Videoton - Lech Poznań (0-3) 20.00 M4
Rosenborg - Steaua (3-0) 21.00 ProTV
AZ Alkmaar - Astra (2-3) 21.00 DigiSport1

EL-selejtező 4. forduló, visszavágók (az UEFA honlapjáról):
Kairat Almati (kazah)-Girondins Bordeaux (francia) 17.45 (0-1)
Rubin Kazany (orosz)-Rabotnicki (macedón) 19.00 (1-1)
Qarabag (azeri)-Young Boys (svájci) 19.00 (1-0)
FK Jablonec (cseh)-Ajax Amsterdam (holland) 19.00 (0-1)
HJK Helsinki (finn)-FC Krasznodar (orosz) 20.00 (1-5)
Saint-Etienne (francia)-Milsami Orhei (moldovai) 20.30 (1-1)
Thun (svájci)-Sparta Praha (cseh) 20.30 (1-3)
Bröndby (dán)-PAOK (görög) 21.00 (0-5)
Panathinaikosz (görög)-Qabala (azeri) 21.00 (0-0)
Fenerbahce (török)-Atromitosz (görög) 21.00 (1-0)
Rosenborg (norvég)-Steaua Bucuresti (román) 21.00 (3-0)
Hajduk Split (horvát)-Slovan Liberec (cseh) 21.00 (0-1)
AZ Alkmaar (holland)-Astra Giurgiu (román) 21.00 (2-3)
Vojvodina (szerb)-Viktoria Plzen (cseh) 21.30 (0-3)
Standard Liege (belga)-Molde (norvég) 21.30 (0-2)
Borussia Dortmund (német)-Odds BK (norvég) 21.30 (4-3)
Red Bull Salzburg (osztrák)-Dinamo Minszk (fehérorosz) 21.30 (0-2)
Midtjylland (dán)-Southampton (angol) 21.45 (1-1)
Athletic Bilbao (spanyol)-MSK Zilina (szlovák) 21.45 (2-3)
Legia Warszawa (lengyel)-Zorja Luhanszk (ukrán) 22.00 (1-0)
Belenenses (portugál)-SCR Altach (osztrák) 23.30 (1-0)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: