2016-06-27 15:18:08• hírek • MTI

Van-e kettő három nélkül?

A franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon már a legjobb 16 között szembekerül egymással a legutóbbi torna két döntőse, a címvédő spanyol, valamint az olasz válogatott. Hétfői mérkőzésük a nyolcaddöntő legkiemelkedőbb párharca.

Négy éve, a kijevi fináléban a spanyolok 4-0-ra nyertek egy rendkívül egyoldalú meccsen, így az olaszoknak van miért visszavágniuk. Arról nem beszélve, hogy négy évvel korábban is a spanyolok állították meg az akkor Roberto Donadoni edzette taljánokat: a negyeddöntőben gól nélküli döntetlen után jutottak tovább a hispánok. És nyerték meg az Eb-ét. Egy ismert olasz közmondás szerint pedig nincs kettő három nélkül....

A két csapat a legutóbbi kontinenstorna csoportkörében is összecsapott, az a mérkőzés 1-1-re végződött. Összességében is elmondható, hogy az olaszoknak nem sok babér termett az Eb-ék történelmében a spanyolok ellen: mindössze egy meccset nyertek meg, még 1988-ban.

A mostani Eb csoportkörében mindkét gárda vegyes teljesítményt nyújtott. A spanyolok jól kezdtek, de aztán 2-1-re kikaptak a horvátoktól, így csak csoportmásodikként jutottak tovább, s ennek köszönhető, hogy már most összekerültek az olaszokkal.

A leginkább tapasztalt játékosokra építő olaszokat sokan leírták a rajt előtt, ennek fényében meglepetésként hatott, hogy mindjárt az első meccsükön 2-0-ra megverték a titkos favoritnak tartott belgákat, majd már a második mérkőzésükön - a svédek elleni 1-0-lal - bebiztosították a csoportelsőségüket. Később 1-0-ra kikaptak az írektől.

"Ugyanarra a lelkes hozzáállásra lesz szükségünk a spanyolok ellen, mint korábban a belgák ellen, akik ugyancsak erősebbnek tűntek nálunk" - mondta a hétfői összecsapás előtt Antonio Conte, az olaszok szövetségi kapitánya.

Amíg az olaszok védelmét többen a legjobbnak tartják az egész mezőnyben, addig a spanyolok hátsó alakzata nyomás alatt képes meginogni. Igaz, elöl van egy Alvaro Moratájuk, aki eddig háromszor volt eredményes, s ezzel a walesi Gareth Bale-lel a góllövőlista élén áll.

Conte rotálta csapatát a csoportkör alatt, spanyol kollégája, Vicente Del Bosque viszont sok kritikát kapott amiatt, hogy gyakorlatilag ugyanazt az együttes küldte pályára mind a három mérkőzésen.

"Elfogadom a bírálatot, együtt jár a munkámmal. Ezzel együtt ha változtattam volna, és szintén kikapunk, akkor mindenki azt mondaná: miért változtattam azon, ami működött? Nem volt okom változtatni" - mondta ezzel kapcsolatban a szakember.

A spanyolok rekordot jelentően sorozatban harmadszor nyerhetik meg az Eb-t.

A párharc továbbjutója Németországgal vagy Szlovákiával találkozik a negyeddöntőben.

nyolcaddöntő:
Olaszország-Spanyolország,
Saint-Denis 19.00, v: Cüneyt Cakir (török)
A várható kezdőcsapatok (az uefa.com alapján):
Olaszország: Buffon - Barzagli, Bonucci, Chiellini - Florenzi, Parolo, De Rossi, Giaccherini, Darmian - Pelle, Éder
Spanyolország: De Gea - Juanfran, Piqué, Ramos, Alba - Busquets, Fabregas - Silva, Iniesta, Nolito - Morata

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: