2019-01-30 10:02:04• hírek • Nagy Tímea

Vándortáncház élő népzenével, népi játékokkal a pusztadaróci Ember Géza Kúriában

A Pusztadaróci Hagyományőrző Egyesület szeretettel vár minden kedves táncoslábú fiatalt és kevésbé fiatalt a hagyományos vándortáncház eseményére.

A jeles alkalomra 2019. február 2-án, szombaton kerül sor délután 17:00 órától. A miskolci Szikes zenekar szolgáltatja a talpalávalót. A helyszín a pusztadaróci Ember Géza Kúria. A táncház vezetői Kása Zsolt és Melinda, akik híres tánctudásuk mellett szépen csengő dalokat is hoznak a tarisznyájukban. A programról és a mögötte álló mozgalomról Kása Zsolt néptáncoktató és hagyományőrzővel beszélgettünk.

 

A vándortáncház gondolata 2016-ban alakult  – kezdte a néptáncoktató. A térség magyar lakta településeinek néptánccsoportjai évek óta összejártak, és hol az egyikük, hol a másikuk főhadiszállásán, de egy esztendőben több alkalommal táncoltak, beszélgettek, énekeltek, így örvendve a szorgalmas munka és gyakorlás gyümölcsének. Egy-egy szombat délutánra több település gyermek-, ifjúsági- és felnőtt csoporjai fogtak össze, felkértek egy népzenekart és egymást megvendégelve játszották, táncolták és enekelték el az időt. Miután ez már többedszerre is előfordult, és a kedv töretlen maradt, az összefogást elnevezték vándortáncház mozgalomnak – így született meg térségünk egyik legnagyobb, legtöbb néptáncosát megmozgató hagyományőrző eseménye, melyet mintegy kéthavi rendszerességgel szerveznek meg – osztotta meg velünk Zsolt.

 

A szombati összejövetelre nem kevesebb mint 150-200 résztvevőt várnak (nincs miért aggódni, a kúria terme 300 fős lakodalmaknak is otthont adott már). A helyieken és a szatmárnémeti néptáncosokon kívül negyneven érkeznek Bogdándról, harminc ember ígérkezett Szamoskrassóról, Mikolából is harminc fős küldöttség érkezik. Ákost tízen képviselik, de nagybányaiak is ropják majd a „táncparketten”. A népes vendégsereget a háziak vendégelik meg, senki sem marad éhesen és szomjasan. A kicsik gyermekjátékokat játszanak, népdalokat tanulnak, a nagyobbak igény szerint néptáncoktatáson vehetnek részt. A táncrend többek között a moldvai táncokat, a környékbelieket, a mezőségit, a kalotaszegit és a vajdaszentiványit tartalmazza. A kezdő táncoslábúak se csüggedjenek, hiszen a táncházvezetők és a tapasztalt táncosok szíves örömest mutatnak pár lépést és forgást, így nyugodtan ellátogathat mindenki, még az is, aki soha nem tett két lépést jobbra és kettőt balra – bíztatja az olvasókat Kása Zsolt.

 

Ráadásként említendő, hogy humorból is kijut az este folyamán. Tudja-e mi az a csujjogtatás, a csujjogtató? Azok a népi kis ritmusos versecskék, melyek szarkasztikus (néhol gyermekfülnek nem való) humorral, kiélezett csattanóval illetik a nőket, a férfiakat, a szomszédokat és az anyósokat vagy bárki mást. Tánc közben skandálják, ezzel fokozva a jókedvet és a hangulatot. Kíváncsi lett Ön is? Szombaton megtanulhat párat!

 

Hiányzik már egy társas mulatság, egy kellemes kikapcsolódás? Jöjjön el szombaton a vándortáncház estre és vegyen részt a közösségi élményben, népi kultúránk életrekeltésében! Találkozzunk ott! Velünk tart?

 

Az esemény támogatója a magyarországi Ember Erőforrás Támogatáskezelő hatáskörében a Csoóri Sándor Alap.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: