2012-11-09 10:44:09• hírek • Szatmár.ro

Vándorok a Túr mentén

Kihasználva a védett területek által nyújtott biztonságot, zavartalanságot és táplálkozási lehetőséget, számos vándormadár pihen a Túr Menti Védett Területeken.

A következő napokban-hetekben több olyan madárfaj is megfigyelhető, amelyek nem költenek hazánkban, de a telelőhelyeik felé tartó őszi migrációjuk alkalmával megpihennek a Túr Menti Védett Területeken.

Különösen a nagy vízfelületek, mint amilyenek az Újberki halastavak és a Kányaházi vízgyűjtő biztosítanak tökéletes élőhelyet számukra. Elsősorban ezek a területek biztonságot és zavartalanságot nyújtanak a madaraknak, így kipihenhetik az eddig megtett út fáradalmait és erőt gyűjthetnek a hátralévő útra. Másodsorban egy „terülj-terülj asztalkám" ez a védett terület, hiszen a tavak és vízpartok, nádasok és hatalmas gyepterületek elegendő mennyiségű és változatos táplálékforrásként szolgálnak. A megfigyelhető fajok közül fontos megemlíteni a piroslábú cankókat, aranyliléket, sárgalábú sirályokat, nagy és kis kócsagokat, fütyülő récéket, nyílfarkú récéket, bíbiceket, nagy kárókatonákat, valamint a nagy- és kis bukókat.

Kiemelendő a madársokaság közül egy lúdfaj, a nagy lilik. Mint azt Kiss István, az Erdélyi Kárpát Egyesület - Szatmárnémeti madár szakértője és egyben a Túr Menti Védett Területek természetvédelmi őre elmondta: „az elmúlt időszakban volt olyan periódus, amikor 1500-as egyedszámú nagy lilik csapat pihent meg az Újberki halastavak környékén. A nagy lilikek előszeretettel szakítják meg térségünkben az 5000 - 6000 km hosszúságú  vándorútjukat és pihennek meg a védett területeken." Tudni kell a nagy lilikről, hogy ez a faj sem költ hazánkban. Migrációjukat Észak-nyugat Szibéria térségeiből kezdik és Franciaország, Németország, valamint a Kárpát-medence az úticéljuk.

Számos vándormadár pihen meg a védett területen

A Túr Menti Védett Területekre nemsokára meg fognak érkezni az itt telelő madárfajok is, felejthetetlen pillanatokat okozva a madarászoknak és a természetjáróknak. A nálunk átvonuló és telelő madárfajok fennmaradása és biztonsága érdekében is fontos, hogy megőrizzük a védett területeket természetes állapotát!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: