2011-02-27 13:22:59• hírek • MTI

"Vándorló kaktuszt" fedeztek fel

Tíz pár tüskés lába volt annak az 520 millió éves őslénynek, amelyet most írtak le német és kínai kutatók a Nature című folyóiratban.

A faj a karmos féreglábúak és az ízeltlábúak közötti, eddig nem bizonyított kapcsolatra utal. A hat centiméteres Diania cactiformist "vándorló kaktusznak" nevezték el a kutatók. A Kínából származó kövületdarabok tíz éve lapultak a berlini Freie Universität fiókjában, de eddig nem tudták, mihez kezdjenek velük - magyarázta Michael Steiner, az egyetem paleontológusa Die Welt című német lap internetes kiadása szerint.

Steiner együttműködésre kérte a berlini egyetemen doktoráló kínai Csie-ni Liut, aminek eredményeként közelebb kerültek a rejtély megfejtéséhez. A kínai kutatónak saját kövületei is voltak ugyanarról a lelőhelyről, és a darabokat összeillesztve egy olyan élőlény körvonalazódott, amely magán hordozta két állatcsoport - a karmos féreglábúak és az ízeltlábúak - jegyeit. Az ízeltlábúak evolúciós előnnyel rendelkeztek, és a ma legnépesebb állatcsoport - rovarok, pókok, rákok, soklábúak - alakult ki belőlük. Jellemzőik a páncélszerű kültakaró és a közlekedésre való lábak.

A karmos féreglábúak a kambriumban apró, puha tengeri férgek voltak miniatűr lábakkal. Azóta alig fejlődtek tovább, ma a szárazföldön, kizárólag esőerdőkben találhatók meg. A paleontológus megfogalmazása szerint a csoport leginkább csak úgy "elvegetálgat". A "vándorló kaktusz" mindkét csoport jellemzőivel rendelkezik: futásra való lábakkal és a védőborítás első kezdeményeivel. Az említett két csoporttal párhuzamosan létezett.

A legnagyobb rejtély azonban továbbra is megfejtésre vár: régóta keresik ugyanis a kutatók a két csoport közös ősét, a kambriumi leletekből eddig azonban még nem bukkantak rá.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: