2016-03-18 17:58:42• hírek • Kocsis Zoltán

Az agyatlan vandalizmus igazi áldozatai mi vagyunk!

Alig egy hétig álltak a Kazinczy (Stefan cel Mare) utcán azok a facsemeték, amelyeket ismeretlen tettesek a napokban egyreszűen ketté törtek! Az elkeserítő vandalizmus újabb mérőfoka annak, hol is tart társadalmunk és remekül példázza, hogy egyes kevesek felelőtlensége miként húz vissza egy egész közösséget.

A hat kis hársfát március 10-én ültettette az önkormányzat a Kazinczy utca Zárda-templom előtti szakaszára. A csemetéknek megadatott, hogy március 15-én mellettük haladtak el a diószegi huszárok - nekünk viszont a jelenlegi helyzet szerint nem adatik meg, hogy majd árnyékukban sétálhassunk. Ismeretlen tettesek ugyanis azóta módszeresen kettétörték mind a hat csemetét. A fák felső részei, mint valami letört végtagok, szomorúan ringaganak a szélben a torzóként magasba merevedő törzsükön.

„Nem tudtunk az esetről, de sajnos nem lep meg", kezdte megkeresésünkre Murg István, a Florisal munkatársa. „Sajnos hozzászoktunk már, hogy egyik nap kiültetjük a virágokat akár a város központjában is, másnapra pedig alaposan megritkítják azokat", magyarázza felháborova. „Ideje lenne már, hogy a rendőrség és a helyi rendőrség is tegye a dolgát, ne csak minket szidjon mindenki", tette hozzá.

Szénási Angéla, a polgármesteri hivatal főkertésze viszont már értesült az értelmetlen vandalizmusról. „Ne is mondja, a szívem szakad meg! Olyan szép csemeték voltak! De ez történt a Bányai (Henri Coanda) utcán is! Egyet már ott is megcsonkítottak! Most mondja meg, mi értelme így a munkámnak? Mi értelme annak, hogy bármit is tegyünk a városért? Hogy mások tönkretegyék?".

A szakember elmondta, azonnal feljelentést tett a rendőrségen. „Két éve ugyanígy letörtek egy csemetét a Zárda templom közelében, de az szerencsére kihajtott. Reménykedem, hogy ezek is kihajtanak, mert fiatal hársakról van szó. Kicserélni nem tudjuk őket, mert ezeket a fákat még a tavaly rendeltük meg és ennyi darabról szólt a szerződés. Ha jól tudom, Tordáról hozták őket. Különben is, azért cseréljük ki őket, hogy valakik ismét letörjék? Gyönyörködhetnek tettük következményeiben", mondta egyszerre elkeseredett és felháborodott hangon Szénási Angéla.

Mindez a történet remekül mutatja, néhány fajankó mily módon képes visszavetni egy város, egy közösség képét. Mert hiába ültet fákat a társadalom egy része, ha egy másik része csak úgy lesi az alkalmat arra, miként lehet valamit tönkretenni. Képtelen felfogni, hogy ennek az agyatlan vandalizmusnak nem csak a fák az igazi áldozatai, hanem azon túl az egész közösség, az egész város. Tehát ő maga is!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: