2018-07-06 21:50:32• hírek • Szatmar.ro

Van statisztika, amiben bízhatnak a oroszok

Az oroszok leginkább a vb-rendezők jó szereplésében bízhatnak a horvátok ellen, a Kolumbia elleni nyolcaddöntőből tizenegyespárbajban továbbjutott angol válogatott tagjai nem becsülik le szombati riválisukat és szoros meccsre készülnek Svédország ellen.

Gareth Southgate együttese történelmi sikert aratott kedden, ugyanis Anglia világbajnokságokon addig valamennyi tizenegyespárbaját elveszítette, Kolumbia ellen viszont megszakította rossz sorozatát.
    

Az esélyek alapján Svédország ellen valamivel könnyebb dolga lehet a szigetországi csapatnak, ugyanakkor John Stones, az együttes védője azt hangsúlyozta, hogy egyáltalán nem számítanak könnyű találkozóra.
    

"Itt már nincsenek sima mérkőzések. Aki ilyet állít, az butaságokat beszél" - nyilatkozta Stones. - "A svédek minőségi csapat, nagyon szervezetten játszanak. Tisztában vagyunk azzal, hogy mire számíthatunk."
    

Az angolok számára már csak azért sem lehet titok, mit fog játszani a svéd együttes, mert maguk a skandinávok sem titkolják, hogy a tőlük megszokott stabil védekezésre és abból indított ellentámadásokra építenek majd.
    

"Ha bárki megnézte a meccseinket, láthatta, hogy riválisaink birtokolták többet a labdát, mégis mi alakítottunk ki több veszélyes helyzetet. Ez a mi játékunk, ez az erősségünk, ezért így kell futballoznunk szombaton is" - mondta Andreas Granqvist, a svédek csapatkapitánya.
    

Az angoloknál eltiltás miatt senki sem hiányzik majd a meccsről, az eddig csereként többször bevetett csatár, Jamie Vardy játéka ugyanakkor kérdéses, mert ágyéksérüléssel bajlódik. A Kolumbia elleni meccsen kisebb bokasérülést szenvedett Ashley Young viszont minden bizonnyal tudja majd vállalni a játékot.
    

svéd csapatot komoly sérülés nem sújtja, ám a jobb hátvéd Mikael Lustig a Svájc elleni nyolcaddöntőben kapott sárga lapjával kizárta magát a szombati meccsről, viszont az arról eltiltott Sebastian Larsson Anglia ellen már ismét játszhat.
    

A két együttes 24-szer mérkőzött meg eddig egymással. Ezeken kilenc döntetlen mellett nyolc angol és hét svéd győzelem született. Legutóbb, 2012-ben egy barátságos találkozón Svédország Zlatan Ibrahimovic négy góljával 4-2-re nyert, ugyanakkor azt megelőzően néhány hónappal az angolok győztek 3-2-re az ukrán-lengyel közös rendezésű Európa-bajnokságon.

 

Egyértelműen horvát labdarúgó-válogatott az esélyese az Oroszország elleni szombat esti világbajnoki negyeddöntőnek, a hazai együttes viszont bízhat a vb-házigazdák utóbbi időszakban, a nyolc között nyújtott hibátlan teljesítményében, illetve abban, hogy ellenfelüknek sem megy az aktuális rendezővel szemben.
    

A legutóbbi öt alkalommal, amikor a vendéglátó ország csapata bejutott a vb-negyeddöntőbe, onnan is tovább tudott lépni. Miközben a horvátoknak rossz emlékeik vannak a vb-rendezők csapatairól, tekintve, hogy 1998-ban a franciáktól (1-2), 2014-ben a braziloktól (1-3) is kikaptak.
    

Ezekben a statisztikai mutatóban bízhatnak az oroszok, az európai riválisok elleni mérlegükben viszont kevésbé. Még Szovjetunióként az 1986-os vb csoportkörében, Magyarország ellen győztek (6-0), azóta nyeretlenek: két döntetlen és öt vereség a mérleg. Ezzel szemben a horvátok csak egy vb-mérkőzésüket veszítették el európai gárdával szemben, miközben egy döntetlen mellett ötször győztek. Az oroszok a spanyolok elleni nyolcaddöntőt megelőzően 1966-ban jutottak tovább utoljára az egyenes kieséses szakaszban, akkor a magyar válogatottat tudták legyőzni (2-1). Azóta két hosszabbításos vereséget szenvedtek, illetve 1982-ben a második csoportkörből nem sikerült kivívniuk az elődöntőbe kerülést.
    

Az orosz és a horvát nemzeti csapat eddig három alkalommal találkozott egymással, a 2008-as Európa-bajnokság selejtezői során mindkétszer gól nélküli döntetlent játszottak, míg legutóbbi összecsapásukon a vendég horvátok 0-1 után a második félidőben fordítottak, és 3-1-re nyertek Rostov-on-Donuban. A 2015 novemberi mérkőzés négy gólszerzője most is kerettag.
    

A nyolcaddöntőben az oroszok a spanyolokkal, a horvátok a dánokkal végeztek 1-1-re, majd a büntetőpárbaj során 4-3-ra, illetve 3-2-re jobbnak bizonyultak.
    

Luka Modric a nemzetközi szövetség (FIFA) honlapjának elmondta: mivel a horvátok régóta nem éltek túl egyenes kieséses szakaszban rendezett mérkőzést nagy tornán - három vb-n és két Európa-bajnokságon már a csoportkörben búcsúztak, két kontinensbajnokságon onnan még továbbjutottak ugyan, de utána rögtön kiestek -, nagyon fontos volt számukra, hogy ezt a terhet, ahogy ő mondta, "majmot", letegyék a hátukról.
    

"Sokszor voltunk pechesek, szükségünk volt végre egy kis szerencsére is, amit megérdemeltünk" - nyilatkozta a Real Madrid középpályása. Hozzátette: az oroszok részéről a túlbiztosított védekezést előtérbe helyező taktikára számít, hasonlóan ahhoz, amit a házigazda együttes a spanyolok elleni nyolcaddöntőben alkalmazott. - "Jól szervezett és kellemetlen ellenfél az orosz válogatott, szurkolói támogatásával valószínű minden esélyt megragad a továbbjutásra."
    

Alekszandr Szamedov szerint ennek az orosz gárdának a legjellemzőbb tulajdonsága a tartása, aminek a vb egyenes kieséses szakaszában nagyon fontos a szerepe, a fizikai állóképességgel együtt.
    

"Ezek nélkül egyik csapatnak sincs esélye" - nyilatkozta a középpályás. Kiemelte: a vb előtt senki nem várta tőlük, hogy akár a nyolc közé is bejuthatnak, így a negyeddöntőben semmilyen teher nincs rajtuk. - "Leginkább a szurkolóinknak szeretnénk örömet szerezni, és továbbjutni."
    

Amíg az oroszok az első két csoportmérkőzésükön nyolc gólt szereztek és tíz lövésük találta el a kaput, addig Uruguay és a spanyolok ellen már csak egyszer voltak eredményesek, és a 210 perc során összesen kétszer találták el a rivális kapuját. Utóbbi két fellépésükön öngólból is pont ennyit értek el. A kiváló támadójátékra hivatott, a csatársorban több klasszist bevetni képes horvátok amúgy is bízhatnak az orosz védelem "gólképességében", a vb-házigazda legutóbbi 14 mérkőzése közül csak egyet úszott meg kapott találat nélkül.

 

Negyeddöntők:
Anglia – Svédország 17.00
Oroszország – Horv
átország 21.00

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: