2014-02-13 17:11:54• hírek • Szatmár.ro

Van remény a gyógyulásra!

2002-ben a világ minden tájáról szülők szövetkeztek egy közös cél érdekében: azt akarták, hogy a rákban szenvedő gyermekek a legjobb kezelésben és ellátásban részesüljenek. 2003-ban az ICCCPO (Rákbeteg Gyermekes Szülők Szervezeteinek Nemzetközi Szövetsége) február 15-ét jelölte meg a Nemzetközi Gyermekrák Világnapjává. Tulba Cristina, pszichológus, a Hans Lindner Alapítvány munkatársának írása.

E nap célja:
• felhívni a figyelmet arra, hogy világszerte évi 250.000 megbetegedett gyerekek kevés százaléka részesül megfelelő kezelésben
• tájékoztatni az embereket a gyerekrákról
• adománygyűjtési akciók szervezése olyan helyi egyesületek részére amelyek beteg gyerekekkel foglalkoznak
• helyi egyesületek projektjeinek és foglalkozásainak a promoválása

A gyermekrák egy ritka betegség, a rákos megbetegedések mintegy 2%-át teszi ki. A fentemlített ICCCPO Szövetség által közzétett statisztika szerint évente 500 gyereknél diagnosztizálnak rákot Romániában. A betegség tipusától függően a gyógyulási esélyek 30 - 60 % közé tehetők. A korai szakaszban történő felismerés és kezelés esetén a daganatos megbetegedések 70%-a gyógyítható.

A gyermekonkológus szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a gyermekrák tünetei sok esetben megegyeznek a szokásos gyermekkori betegségek tüneteivel. Mégis van néhány tünet, melyet nem szabad figyelmen kivül hagyni:

- Folyamatos, megmagyarázhatatlan fogyás
- Állandó hányinger vagy hirtelen hányás hányinger nélkül
- Krónikus fáradtság vagy tartós sápadtság
- Ismeretlen eredetű tartós láz
- 2 hétnél tovább tartó fejfájás, hányingerrel társítva vagy sem
- A fej méreteinek (körfogatának) hirtelen növekedése
- Fehéres elszineződés a pupilla mögött, újkeletű kancsalság vagy vakság, dülledt szemek
- Hirtelen kialakuló vagy folyamatosan fennálló látászavar
- Hasi fájdalom, gyakori reggeli hányással kísérve
- Állandósuló fájdalom a csontokban, izületekben, háton vagy a lábakban
- Csomó vagy duzzanat a hasban, medencében, a fejen vagy a nyakon, mellkason, hónaljban, végtagokon
- Gyakori, a sérüléssel nem arányban álló sebesedés, vérzés vagy véraláfutások
- Fertőzések
- Megmagyarázhatatlan viselkedés- vagy hangulatváltozás
- A járás, egyensúly, beszéd megváltozása, romlása.

Létfontosságú, hogy ezen tünetek valamelyikének tartós fennállása esetén, a szülő orvoshoz vigye gyermekét.

Szatmárnémetiben A Hans Lindner Alapítvány Reménysugár programja különböző eseményeket szervez a Nemzetközi Gyermekrák Világnapja alkalmából. A Reménysugár program a rákbeteg gyerekeket és családjaikat hivatott segíteni, tájékoztatást ad a betegségről, lelki és szellemi segítséget nyújt és nem utolsó sorban, támogatja a rehabilitációt is.

A program tevékenységének főbb jellemzői: a krízishelyzetben lévő családok segítése, a családok tájékoztatása a betegségről és a kezelési lehetőségekről speciális orvosi központokban, a kezelésekhez szükséges gyógyszerek beszerzésének segítése, élményprogramok, események szervezése, melyek jótékony hatással vannak a beteg gyerekek felépülésére (rehabilitációs táborok, kirándulások, születésnapok, iskolakezdés, ünnepnapok), illetve lelki segítőcsoport szülőknek. Ugyanakkor hozzájárul a kolozsvári gyermekonkológia speciális műszerekkel és hasznos kiegészítőkkel való felszereltségéhez, szolgáltatásaik minőségének javításához, valamint a gyógyuláshoz elengedhetetlen környezet megteremtéséhez. A Reménysugár program hatékony együttműködést teremt a szatmári közösség, az orvosi intézmények (szatmárnémeti Megyei Kórház, kolozsvári "Ion Chiricuţă" Onkológiai Intézet) és a Hans Lindner Alapítvány között, melynek célja a lehető legkedvezőbb megoldások megtalálása a beteg gyerekek és családjaik számára.

A Hans Lindner Alapítvány munkatársai

A program fennállásának 12 éve alatt 150 beteg gyerek és családja kapott segítséget a betegség diagnosztizálásakor kialakult krízishelyzetben. Szatmár megyéből jelenleg 45 daganatos betegséggel, illetve leukémiával diagnosztizált gyerek és fiatal áll kapcsolatban a Reménysugár programmal, egyesek kezelés alatt, míg mások a betegség utáni megfigyelés időszakában vannak. A szomszédos megyékből 20 gyereket támogat a program.

A program megvalósulásában jelentős szerepe van az önkénteseknek, akik az évek során hozzájárultak az ötletek felvetésével a program fejlesztéséhez és gyakorlatba ültetéséhez, valamint a szatmáriaknak, akik lelkesen és kitartóan támogatják a programot adományokkal vagy éves jövedelemadójuk 2%-ával, mely meghatározó a tevékenységek fenntarthatósága szempontjából.

A megelőző vizsgálatok és a szükséges kezelések biztosítása érdekében feltétlenül szükséges a helyi orvosi intézmények, a civil szervezetek és a helyi közösség közti együttműködés. Emellett a betegséget túlélt gyerekeknek segítségre van szüksége abban, hogy visszataláljanak a társadalomba és egy normális életet élhessenek. Ez egyáltalán nem könnyű dolog, tekintettel a keserű élményekre, amiket a betegség során megtapasztaltak. A közösségnek a lehető legnagyobb elfogadással és megértéssel kell feléjük fordulnia és azon kell munkálkodnia, hogy az ilyen traumán átesett gyerekek ne érezzék magukat elszigetelve a társadalomból, megteremtve a normális élet elérésének feltételeit.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: