2017-12-03 11:31:28• hírek • Bede Emőke

Van mit tanulnunk leendő németországi testvérmegyénktől

Szatmár megye és Ostalb járás a tavalyi év során írtak alá egy partnerségi szerződést, a testvérmegyei kapcsolatot jövőre ceremoniális körülmények között is megerősítik. Ám addig sem telik az idő passzívan, a két közigazgatási területi egység ez idő alatt is igyekszik gyümölcsöző kapcsolatokat kiépíteni.

Jelenleg három színtéren zajlik tapasztalatcsere. Az első a tanügyet érinti, ezen belül is a duális és szakoktatást. Duális képzés alatt az az oktatási forma értendő, mely az iskolai elméleti oktatás mellett lehetőséget nyújt a diákoknak arra, hogy cégeknél töltsék le szakmai gyakorlatukat. Jelenleg megyénkben Nagykárolyban és Aranyosmeggyesen, valamint a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumban találkozhatunk efféle képzéssel.
 

Nem is olyan rég egy szatmári küldöttség járt Németországban, hogy megtapasztalja, miként működik ott ez a dolog. A Szatmár Megyei Tanács elnökéből, a helyi főtanfelügyelőből és szaktanfelügyelőből, valamint iskolaigazgatókból álló csoport egy nyílt napon vett részt, melyen több mint 150 cég mutatkozott be a nyolcadikos diákoknak. Az eseményen több száz diák ismerkedett meg megannyi foglalkozással, hogy később aztán könnyebben dönthessenek középiskolai képzésüket illetően.
 

A partnerség második pontja az egészségügyi intézmények együttműködését és tapasztalatcseréjét teszi lehetővé. Nem mellesleg ez adott alkalmat arra is, hogy a németországi Vöröskereszt meglátogassa a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházat és egy teljes felszereltséggel rendelkező mentőautót ajándékozzon megyénknek. Erről részletesebben itt olvashatnak.
 

Végül, de nem utolsósorban a hulladékgazdálkodás is előtérbe került. Mint arról Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke beszámolt, a partnerség által olyan modelleket lehet majd ellesni, melyek jelentősen javíthatják megyénk hulladékgazdálkodását.
 

Természetesen nem egyik napról a másik napra végbemenő csodákra kell számítani, a németországi járással való kapcsolat főleg hosszútávon mutatja meg gyümölcsöző hozadékait. Van min dolgozni, viszont megfelelő mentalitással és kitartással lassan behozhatóvá válik több éves vagy inkább évtizedes lemaradásunk.


fotó: outdooractive.com

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: