2010-06-30 13:43:27• hírek • Gázsa Zsolt

Mi okozhat meddőséget?

Mégis számos tényező megnehezítheti a teherbe esést. Bizonyos típusú elzáródások könnyen kezelhetők. A legfontosabb az, hogy panaszait kezelőorvosával beszélje meg, és ne várjon vele sokáig. A meddőséget számos tényező együttese okozhatja: a megmagyarázhatatlan okoktól az ovuláció hiányáig, a petevezeték sérülése, az ondó, méhnyaki problémák vagy hormonális rendellenesség. Ha a probléma forrása nem egyértelmű a hormonrendszer és az anyagcsere egyensúlyának felborulása is okozhatja.

A táplálkozásnak szintén fontos szerepe van. Szakértők szerint azonban az étkezési szokások is közrejátszanak a meddőség kialakulásában. A harmincadik születésnap után enyhén, a negyvenediket követően pedig határozottan csökken a nő fogamzóképessége. A negyvenötödik életévet betöltve pedig a tovább csökkenő fogamzóképesség következtében válik egyre rendszertelenebbé a menstruáció. Kivételek azonban mindig akadnak. További nehézséget jelenthet a szabálytalan formájú méh, a nemi szervek bármiféle abnormális növekedése vagy a petefészek és a petevezeték nem kellőképpen összehangolt mozgása, mely meddőséghez vezet.

Problémát okozhat az is, ha korábban káros kémiai anyagok vagy bizonyos típusú röntgensugarak érték a szervezetet, vagy ha felborult a hormonális egyensúly. Fertőzések vagy különféle nemi betegségek is okozhatnak meddőséget. Például ha valakinek többször volt már medencegyulladása, nagy valószínűség szerint számíthat hegek kialakulására, mely megnöveli az életveszélyes állapotnak számító méhen kívüli terhesség esélyét.

A méhen belüli fogamzásgátló eszközök fertőzéseket okozhatnak, szintén növelve ezzel a meddőség kialakulásának veszélyét. De szerepet játszik benne a hormonszínt ingadozása, különféle genetikai, örökletes tényezők, sőt még a testzsírarány is. Ha a női szervezet zsírtartalma 17 százalék alá csökken, nem lesz könnyű teherbe esni. Mindezeknek tudatában, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy egészségüket megóvják és a megtermékenyítés esélyeit növeljék.

Forrás: Maryann Brinley és Dr. Howard Berk: The Everything Pgernancy Book

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: