2014-03-24 14:58:09• hírek • Kocsis Zoltán

Van már címere Szatmár megyének - Romániában utolsóként

Immár Szatmár megyének is van hivatalos címere - Romániában utolsó megyeként. A kormány március 6-án hagyta jóvá, a hivatalos közlönyben március 20-án, csütörtökön jelent meg, a megye vezetői pedig hétfőn mutatták be.

Adrian Stef tanácselnök örömét fejezte ki, hogy a bürokratikus akadályok okozta késés ellenére végre hivatalos címerrel rendelkezik a megye. Ez fog feltűnni ezentúl minden, a megyei tanács által kiadott hivatalos dokumentumon, a megyei tanács alárendeltségéhez tartozó intézmények épületein. Ezentúl nem fordulhat többé elő, hogy a megyei tanács hivatalos okiratain Szatmárnémeti címere szerepeljen. „Szatmár megye volt az utolsó, amelynek nem volt címere. Végre pont került a történet végére, a címer pedig megteremti a megye identitását", mondta Stef. Riedl Rudolf alelnök is üdvözölte a történteket, mondván: másfél évtizedes történet végére került pont azzal, hogy végre megszületett Szatmár megye hivatalos címere.

Amint azt Stef is megjegyezte, az új címer gyakorlatilag a két világháború között használt címer stilizált és modernizált változata. Alakja lefelé kihegyesedő, amúgy gömbölyített pajzsra hasonlít. Ez négy egyenlő mezőre van osztva, melyek érintkezési pontjánál egy ötödik, a címerrel megegyező formájú mező található.

A címer bal felső sarkában piros mezőn egy ezüst szarvas áll. A heraldikában a szarvas a merészség, a fenségesség, a bátorság szimbóluma. Mellette a másik mezőben kék alapon arany színű, négyzet alakú almafa található almával. Az almafa az élet fája, emellett a gazdag termés és a beteljesülés szimbóluma. A négyzet, mint forma pedig az egyensúlyt jelenti, mivel magába foglalja a négy fő elemet: a földet, a vizet, a tüzet és a levegőt.

A címer alsó felében bal oldalt kék mezőben arany kalász látható. A kalász a termés bőségét, a hagyományt szimbolizálja, valamint a megyében található, kiterjedt búzamezőket. Mellette piros alapon egy ezüst szőlőfürt van, ami szatmári szőlőtermesztés hagyományait jelképezi.

A címer közepében az arany mezőn található piros vártorony vagy bástya a megye történelmi gyökereit hivatott szimbolizálni, valamint a szatmáriak nemességét és folytonosságát jelképezi.

Az új címerben található öt szimbólum közül négy Szatmár vármegye ősi címerében is megtalálható: egyedül az almafa számít új elemnek, amely tulajdonképpen a tölgyfára utaló makkot helyettesíti. A két világháború közötti címer viszont gyakorlatilag teljes mértékben megegyezik a mostanival, míg az 1968-1990 között alkalmazott címerben a kommunista, dák és avasi jelképek mellett csakis a búzakéve található meg.

Balról jobbra: Szatmár vármegye címere, Szatmár megye két világháború közötti címere, Szatmár megye kommunista címere.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: