2008-01-23 11:45:41• hírek • Szatmar.ro

Vészesen zuhan a lej árfolyama. Válság vagy átmeneti állapot?

grafikon2A Nemzeti Bank kormányzója szerint a lej egy bizonyos ponton visszaáll majd a helyes szintre.
Hároméves mélypontra gyengült tegnap a lej az euróval szemben. A Román Nemzeti Bank (BNR) tegnap megállapított, mára érvényes árfolyama szerint egy euró 3,7619 új lejt ért, ami az egy nappal korábbi, 3,7207 lejes árfolyamhoz képest több mint 4 banis újabb értékvesztést jelent.
 
A romániai elemzők szerint a lej gyengülése elsősorban a gazdaság romló teljesítményének köszönhető, de annak is, hogy a jelentősen megemelt nyugellátmányok és bérek által a normálisnál több pénz került a piacra. Ennek, illetve a következő hat hónapra szóló borús előrejelzéseknek köszönhetően, a külföldi befektetőket egyre kevésbé vonzza a lej. Az adott körülmények között ezek a befektetők kivonják pénzeiket a hazai piacról, és más, ígéretesebb, magasabb haszonnal kecsegtető piacokon fektetik be.

A piacon már napok óta tartó pánik, amelyet a Bukaresti Értéktőzsde gyenge teljesítése csak fokozott, megszólalásra késztette Mugur Isărescut is. A BNR kormányzója kijelentette: a hazai fizetőeszköz egy bizonyos ponton „magához tér majd”, mert a lejnek van erre elegendő erőtartaléka.

Isărescu úgy vélte, a lej gyengélkedése nemcsak a hazai gazdaság teljesítményének, hanem a nemzetközi piacok instabilitásának is köszönhető, s ebben jó adag igazság van. Az is igaz, tette hozzá, hogy az év végi költekezési láz mind a magánszemélyeket, mind pedig a vállalatokat hatalmas összegek elköltésére ösztönözte, ami szintén hozzájárult az árfolyamvesztéshez.

Az amerikai gazdasági recesszió – amelyet az amerikai jegybank, a Federal Reserve tegnap a dollárkamat 75 bázisponttal, 3,5 százalékra történő rendkívüli csökkentéssel kívánta ellensúlyozni – rányomja bélyegét az egész világ pénzügyeire. Az elmúlt napokban zuhantak a részvényárak a világ legfontosabb tőzsdéin is, ami szintén rossz jel volt a befektetők számára.

Hogy a nemzetközi piacokon baj van, azzal Soros György is egyetért. Sőt, az amerikai magyar befektetési bankár azt állítja, hogy a legsúlyosabb pénzügyi válság fenyeget a második világháború óta, és a krízis Európát is érinteni fogja. Soros kijelentette: az utóbbi években alapvető, szavai szerint a „piaci fundamentalizmusra” visszavezethető tévedések határozták meg a politikát. Hibás felfogásnak nevezte, hogy a pénzpiacok működése egyensúlyozó szerepet tölt be.

– A helyzet sokkal súlyosabb, mint bármelyik, a második világháború óta bekövetkezett pénzügyi válság idején – fejtette ki véleményét a tőzsdeszakértő, hozzátéve, hogy valójában igen összetett jelenségről van szó.
 
Nem kizárólag a lej veszít az értékéből ezekben a napokban, hanem a térségünkben például a magyar forint, a szlovák korona és a török líra is.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: