2009-06-30 15:10:32• hírek • Gozner Gertrud

Gazdasági válság Romániában

Ebben az évben az ország minden megyéjében recesszió várható - áll az Országos Gazdasági Előrejelzési Bizottság által kiadott közleményben. Szatmár megye a maga -4%-os gazdasági mutatójával a középmezőnyben foglal helyett. A legjobb helyzetben Bukarest és Ilfov megye van, ott a csökkenés csupán -2%-os lesz, a legnagyobb gazdasági válságot az északkeleti megyékben fogják regisztrálni.

A közlemény szerint a nagyobb területű megyékben lassabban fog ez bekövetkezni, míg a kisebbek érzékenyebbek lesznek a csökkenésre. Így 2009-ben a bruttó nemzeti össztermék legkevésbé Ilfov és Konstanca megyékben fog csökkenni, mindkét helyen -2,7%-al, utána következik Valcea, Temes, Kolozs és Szeben következik -2.8 és -3.1 %-kal. Nagyon rosszak lesznek a gazdasági mutatók Vaslui, Vrancea és Mehedinti megyékben, ahol a bruttó nemzeti össztermék -7,4%-os csökkenést ér el.

A tanulmány egyúttal előrejelzést tartalmaz a következő év gazdasági helyzetére vonatkozóan, miszerint jövőre is alig várható növekedés ebben a tekintetben, a javulás 0% körül lesz. Vagyis Kolozs és Konstanca megyében fog érződni egyedül némi fejlődés, de csak 0,5%-al. Gyakorlatilag megmarad a korábbi tendencia, miszerint a kicsi és közepes megyék nek rosszabbul fog menni mint a nagyoknak. Ez a tendencia megmutatkozik a munkaerőpiacon is, a kis és közepes megyékben nagyobb a munkanélkülisek aránya, mint a nagyobbakban. Például míg Vaslui megyében ez az arány 12,5%, addig Bukarestben alig 2,3%-os.

Az Országos Gazdasági Előrejelzési Bizottság szakemberei szerint ez azzal magyarázható, hogy a kisebb megyékben az ipar és a mezőgazdaság nagyobb hangsúlyt kap más gazdasági tevékenységekhez képest. Például vannak olyan megyék amelyek egyetlen nagy gyárra épülnek, és amikor ezek bezárásra kerülnek az komoly munkanélküliséget okoz a környéken.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: