2012-05-22 15:54:07• hírek • Kocsis Zoltán

Autószerelő műhelyeket ellenőriztek a fogyasztóvédelmisek

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Az autószerelő műhelyeket ellenőrizték május első felében a Szatmár Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság munkatársai. A fővárosi központi intézmény utasítására megtartott tematikus ellenőrzések során összesen tizennyolc műhelyt ellenőriztek megyeszerte. Tizenegy figyelmeztetést és négy bírságot szabtak ki tízezer lej értékben. Tíz műhely esetében ideiglenes felfüggesztették a munkát.

A felfedezett rendellenességek igen széles skálán mozogtak. Egy avasfelsőlaui és egy avasújvárosi műhelynek nem volt a Gépjármű-nyilvántartási Hivatal (RAR) által elfogadott működési engedélye. Nem kevesebb, mint négy szatmárnémeti műhely nem tudta igazolni a cserealkatrészek származását; egy megyeszékhelyi és egy avasfelsőfalui műhelyben nem tájékoztatták megfelelően az ügyfeleket az elvégzett munkáról; ugyanezen két település egy-egy műhelyében nem vállaltak garanciát. A leggyakoribb hiányosság ugyanakkor a munkadíj feltüntetésének elhanyagolása volt: ezt két szatmárnémeti, három avasfelsőfalui és két avasújvárosi műhelyben észlelték.

Az utóbbi években rendszeresen ellenőrizték az autószerelő műhelyeket: Valentin Breban, a Hatóság igazgatója elmondta, hogy az elmúlt két évben közel 45 szervizt ellenőriztek. Az egész megyében megközelítőleg 150 műhely működik.

Breban a keddi sajtótájékoztatón beszámolt két lakossági bejelentésről is, amelynek a végére sikerült pontot tenniük. Az egyik esetben a panaszos egy fémajtót vásárolt és az eladó javaslatára szakembert is alkalmazott annak beszerelésére. Ekkor azonban kiderült, hogy az ajtó zárja nem működik. Mint ahogy hibás volt a kicserélt alkatrész is. Ekkor a vásárló a fogyasztóvédőkhöz fordult, akik kötelezték az eladót, hogy térítse meg a panaszos kárát: 150 lejbe került az ajtó, 120 lejbe pedig a szakember munkadíja.

Egy másik esetben egy bukaresti vevő online vásárolt Szatmárnémetiből egy CD-t. A korong ugyan működött, csak nyomtatni nem lehetett róla. A hatóság közbenjárására a panaszos visszakapta a CD-ért fizetett 70 lejt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: