2014-02-18 17:37:03• hírek • Czinzel László

Van ahol már lebontották, van ahol a polgármesteri hivatal embereit várják az illegálisan épített garázsok

A 16-os lakónegyedben az illegálisan épített garázsok egy részét lebontották a Polgármesteri Hivatal január közepén kiadott felszólítására reagálva. Máshol még katonás rendben állnak ezek, vannak, akik csak kiürítik a sok esetben lomtárnak használt épületet és a polgármesteri hivatalra bízzák a rombolást.

Akiknek nem volt idejük hét közben, azok hétvégi programként bontották le az egykoron illegálisan épített, néhány esetben tákolt garázst, amelyet lomtárként vagy éppen az autó éjszakai menedékeként használtak az utóbbi több mint két évtizedben. A lakónegyed rehabilitálásának keretében már Ilyés Gyula egykori polgármester idején nagy mennyiségű garázs eltűnt, a megmaradtak tulajdonosai pedig az év elején kapták a felszólítást a garázsajtóra ragasztva: bontsák le az épületet, mert a helyén bérelhető parkolót fognak kialakítani.

Az első határidő a még álló illegális garázsok lebontására február közepe volt, amit később március 1-jére módosítottak. A felszólítást 700 garázsra helyezték ki, a munkát pedig mára volt aki elvégezte és volt aki nem. Főleg a szombati napokon volt nagy a nyüzsgés a garázsok körül, bontották az épületet, vigyázva, hogy a még felhasználható betonlapok egészben maradjanak. A lemezdarabokat, a fémoszlopokat legtöbben pénzzé teszik, ha nincs lehetőségük az egyéb felhasználásra.

A Szatmár.ro kedd délután járt a lakónegyedben, ahol szinte ép garázssort és lepusztított területet is találtunk, ahol csak a földből kiálló betonoszlopok emlékeztettek arra, hogy itt néhány hete vagy éppen napja még garázs állt. Na, meg ott a rengeteg szemét, amit maguk után hagytak a csalódott garázstulajdonosok, ha már a lomtárat így, kényszerből kell felszámolniuk.

A lebontott garázsok helyén egymás mellett sorakoznak a szerelőaknák, olyan lakók is vannak, akik nosztalgiából még beálltak az egykori épület vázát mutató oszlopok közé. Ahol lehet, ott a fémdarabokat romák gyűjtik össze, hogy beadják a "vasasba", így téve szert egy kis bevételre.

Az egykori garázsok körül járva egy helyi rendőrjárőrre leszünk figyelmesek: mint mondják, azért riasztották őket, mert valaki lopta a betonlapokat - viszont senkit sem látunk, aki ezt tenné. Egyébként nincs gond a gárázsok bontóival, mindenki csinálja a dolgát, segítenek a szomszédnak, nincs dolguk a rendőrökkel.

A garázstulajdonosok között olyanok is vannak, akik eddig nem sokat foglalkoztak a bontással - várják a határidő lejártát, talán még reménykednek valamiben.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: