2012-06-17 09:48:35• hírek • Szatmár.ro

Vámfaluba ment a Nagy Arany

A díjátadásban szerepet vállalt Erdei D. István parlamenti képviselő is
A díjátadásban szerepet vállalt Erdei D. István parlamenti képviselő is

A Kossuth kertben adták át a Szatmár Megyei Pálinkaverseny díjait.

Nyolcadik alkalommal szervezte meg a Szatmár Megyei Agrárkamara és a Szatmár Megyei Tanács a Megyei Pálinkaversenyt, melyre idén 134 mintát neveztek be. A mezőny igen vegyes volt, a megyére jellemző szilvapálinka mellett barack, cseresznye, körte, alma, vadkörte, törköly és gyümölcskeverék pálinkák is szerepeltek a zsűri szerint erős mezőnyben. S bár 2011-ben igen jó gyümölcstermés volt, nem csak tavalyi pártlatok szerepeltek a versenyben. A túrterebesi Geng János például egy 1977-es szilvapálinkával szállt versenybe, a batarcsi Toma Vasile 1978-ban készített szilvapárlattal érkezett, a mózesfalui (Moiseni) Mois Tamás pedig egy 1985-ös cseresznyepálinkát mutatott be a zsűrinek.

A Kossuth-kertben a hétvégén megtartott III. Nemzetközi Pálinkafesztivál keretében megtartott díjátadón aztán nyilvánosságra hozták a zsűri döntését. Ahogy már említettük, Szatmár megye szilvapálinka-nagyhatalom, így nem is csoda, hogy az aranyérmes, azaz 19 és 20 pont között kapott minták túlnyomó többsége szilvából készült. Két kivétel volt: a szatmárhelyi Huszti Gyula 2011-es törkölypálinkája és a komorzányi Dregan Grigore 2011-es körtepálinkája.

A verseny első helyezettje és a Nagy Arany kitüntetés boldog tulajdonosa a vámfalui Man Sorin lett a 2006-os szilvapálinkával - a 400 lejes pénzdíjat, elismerő oklevelet és a trófeát a pálinkatermelő csinos segítője vette át. A második helyezett a szatmáriak által már igen jól ismert Dohi Vilmos lett, az avasújvárosból származó 2008-as szilvapálinkát a zsűri 19,74 pontra értékelte, így kevéssel maradt le az első helyezett 19,82-es pontszámától.

A pálinkaversenyen egyébként 18 aranyérmes, 44 ezüstérmes és 41 bronzérmes minősítést osztott ki a szakértőkből álló zsűri - tudtuk meg Dr. Scholtz Bélától, a Szatmár Megyei Agrárkamara munkatársától, a verseny egyik fő szervezőjétől. 

A Nagy Aranyon kívül további tíz aranyérmes pálinkatermelőt díjaztak egyenként 200 lejjel, ezzel is elismerve munkájukat és bátorítva annak folytatására, a minőség további javítására.

Az idei pálinkaverseny első két helyezettje

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: