2009-07-01 15:47:53• hírek • Gozner Gertrud

Változtatnának az érettségin

Jövőre változni fog az érettségi, ha a parlament elfogadja a szakminisztérium erre vonatkozó módosításait. Az új rendszert a 2009-2010-es tanév során fogják bevezetni, miszerint a végzős diákok két részben teszik le a kötelező vizsgáikat.

Lesz egy megmérettetés a XII. osztály folyamán, és még egy júniusban, a tanév végén - jelentette be a héten Ecaterina Andronescu tanügyminiszter. Az érettségi vizsga két részből fog állni, az egyik során a diákok nyelvi és kommunikációs képességeit mérik fel, ezek a próbák fogják helyettesíteni az érettségi szóbeli vizsgáit. Ami az írásbeli vizsgákat illeti, szeretnék leegyszerűsíteni három tantárgyra, mégpedig a román nyelv és irodalom vizsga kötelező lenne mindenki számára, ezen kívül lenne az illető osztály profiljának függvényében egy matematika vagy történelem vizsga, és egy választható tantárgy szintén a líceum profiljának a függvényébe.

Az utolsó, választható vizsgánál mindazok a diákok, aki reál profilú osztályban végeztek a fizika, biológia, kémia és informatika tantárgyak közül választhatnak, akik humán szakokon fejezték be tanulmányaikat, azok a földrajz, filozófia, pszichológia, logika és gazdaságtanból tehetik le az érettségit - fejtette ki a tanügyminiszter. Jelen pillanatban az érettségi vizsga két szóbeli és négy írásbeli vizsgából áll, a magyar tannyelvű iskolákban ehhez még hozzáadódik még egy szóbeli és egy írásbeli megmérettetés anyanyelvből.

Kónya László szatmári tanfelügyelő-helyettes egyetért a bevezetésre kerülő változtatásokkal. A szakember szerint külföldön már bevált eljárás, hogy a szóbeli vizsgák már a tanítási időszakban megtörténnek. Elég ha Magyarországra gondolunk, ahol már május folyamán lezajlik az érettségi - fejtette ki Kónya. A tanfelügyelő-helyettes szerint a bevezetésre kerülő rendszerben a szóbeli vizsgáknál nem jegyekkel osztályoznának a tanárok, hanem átment vagy megbukott jelzővel minősítenék a diákok teljesítményét. Ugyanakkor az is nagy könnyítést jelentene, ha a tanulók saját tanárjaiknál vizsgázhatnának. Kónya szerint az érettségin a hangsúly úgyis az írásbeli vizsgákra tevődik.


Jövőre kevesebb tantárgyból kell majd érettségizni.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: