2010-12-12 12:39:17• hírek • MTI

Változnak a bengáli tigrisek

Kalkutta, 2010. december 12., vasárnap (MTI/AFP) - Nemcsak a populációja csökken a végveszélyben lévő indiai bengáli tigriseknek, hanem a vadmacskák fizikailag is egyre kisebbek lesznek - derült ki egy nemrég készített kutatásból.

Szakértők szerint a tigrisek komoly súlyveszteségéért a stressz a felelős, amelyet az okoz, hogy a környezeti változások jelentősen átalakították a nagymacskák természetes élőhelyét, az indiai-bangladesi határon elterülő Sunderban mangrove mocsarak térségét. Az indiai vadvédelmi hatóság által vezetett kutatásból kiderült, hogy a Sunderban régió környékén élő tigrisek könnyebbek és testrészeik kisebbek az egy évtizeddel ezelőtt mértekhez képest.

"Nagyon meglepődtünk azon, hogy az állatok, amelyek ugyan egészségeseknek látszanak, mindössze 98 kilogrammot nyomnak" - mondta el az AFP hírügynökségnek Szubráta Mukerdzsi, a Sunderban Tigris Rezervátum igazgatója. "Egy kifejlett tigris átlagos testsúlyának elméletileg nem szabad 140 kilogramm alá esnie" - tette hozzá.

A szakemberek szerint nem csupán az emberi beavatkozás a felelős a változásokért, hanem a folyamatosan emelkedő tengerszint is, amely a Gangesz, a Brahmaputra és a Megna folyók Bengáli-öbölben alkotott deltáját övező Sunderban mocsár vizeinek sótartalmát egyre növeli. Emiatt pedig csökken az édesvizű tavak száma, amelyek a tigrisek fő zsákmányait csalogatják a területre.

"A pettyes szarvas vált a legfőbb táplálékforrásukká, de az állatok száma jelentősen megfogyatkozott az emelkedő tengerszint miatt, amely egyre több áradást eredményez az erdőkben" - számolt be Pranabes Szanjal, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) tigris szakértője. "Mivel a tigrisek szinte állandó fizikai stressznek vannak kitéve, és még alultápláltak is, ezért elkóborolnak az ember lakta területekre, hogy kecskéket és marhákat vadásszanak" - tette hozzá a szakember.

A Sunderban régióban 2001 és 2002 során végzett legutolsó felmérés szerint mindössze 274 tigris él a mangrove erdő indiai részén.


A környezeti változások jelentősen átalakították a tigrisek természetes élőhelyét
A környezeti változások jelentősen átalakították a tigrisek természetes élőhelyét


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: