2012-03-19 10:07:15• hírek • Szatmár.ro

Változik az egészségügyi alapcsomag

Az Egészségügyi Minisztérium az egészségügyi szolgáltatások alapcsomagjának átalakításán dolgozik jelenleg annak érdekében, hogy az alapcsomag megfeleljen mindazoknak a nemzetközi egyezményekbe foglalt előírásoknak, amelyeket Románia is aláírt.

„Az egészségügyi szolgáltatások alapcsomagjának megváltoztatása hosszadalmas és bonyolult folyamat. Első körben bizonyos korlátozások kerülnek bevezetésre egyes ártámogatott gyógyszerek felírását illetően, továbbá csökken a kórházi kezelés időtartama néhány diagnózis-kategória kapcsán" - mondta Ritli László egészségügyi miniszter.

A szaktárca honlapján - www.ms.ro - közvitára bocsátották azt a Határozattervezetet, amely módosítaná a 2008/720. sz. Kormányhatározat Mellékletét. A Melléklet az ártámogatott és ingyenes gyógyszerek nemzetközi megnevezéseinek jegyzékét tartalmazza, amelyre az egészségbiztosítási rendszer biztosítottjai jogosultak a kezelés során kibocsátott vény alapján.

A szóban forgó változtatások a NICE Intézet szakembereinek ajánlása nyomán kerültek a Határozattervezet szövegébe. A NICE Intézet egy felmérést végzett az Egészségügyi Minisztérium részére a romániai egészségügyi rendszer jelenlegi állapotáról.

A módosítások három gyógyszerre vonatkoznak - Epoetinum Alfa, Epoetinum Beta és Erdosein - , és amennyiben a Határozattervezet életbe lép, akkor a jövőben ezeket a készítményeket szigorúan csak a forgalmazási engedélybe foglalt használati utasításban levő célokra lehet felírni.

„Az ártámogatott és ingyenes gyógyszerek listájának módosítása nem jelenti azt, hogy a kezelésre szoruló betegek nem juthatnak hozzá bizonyos gyógyszerekhez. A jelenleg érvényben levő listát racionalizálni kell, ugyanis számos rendellenesség történik ezen készítmények elszámolása körül, és ezeket a visszáságokat jelezték a brit NICE Intézet szakemberei is" - mondta Ritli László szaktárcavezető.

Az Egészségügyi Minisztérium közvitára bocsátott továbbá egy Rendelettervezetet, amely az egészségügyi ellátás időtartamát szabályozó jelenlegi jogszabályt módosítaná. A cél, hogy 2012-ben a kórházi beutalások időtartama ne haladja meg a tavalyi év átlagát. Hosszú távon szükséges a kórházi beutalások időtartamának csökkentése annak érdekében, hogy a romániai átlag összhangban legyen az Európai Unió átlagával.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: