2011-01-17 15:38:11• hírek • Szatmar.ro

Változhat a szavazási rendszer

A megyei tanács összetételének és annak elnökének megválasztásához hasonló módszert szeretnének bevezetni Romániában.

Egyfordulós választást indítványozott 38 nemzeti-liberális és 20 szociáldemokrata honatya. Ők a jelenlegi két fordulós rendszert a gazdasági válságra hivatkozva szeretnék módosítani, hiszen jelentős pénzösszeget lehetne megtakarítani ennek bevezetésével. Jelenleg az abszolút többség megszerzésével, azaz a szavazatok 51%-ának birtokában tekinthető polgármesternek a jelölt személy. Amennyiben ezt egyetlen induló sem éri el, sor kerül a második fordulóra.

Az új tervezet értelmében a városvezető tisztségének eldöntésében elégséges lenne a relatív többség, azaz az nyerné a választást, aki legtöbb voksot kapja, függetlenül attól, hogy ez eléri-e vagy sem a szavazatok 51%-át. A képviselői mandátumokat pedig azon jelöltek között osztanák ki, akiknek pártjai országos szinten megszerezték az 5%-os küszöböt.

Szatmárnémeti polgármeseterét, Ilyés Gyulát, illetve Erdei D István képviselőt a törvénytervezet vetületeiről kérdezve mindketten egyetértettek abban, hogy ez nem csupán anyagilag lenne előnyös, de a magyarság számára különösen kedvező lenne.
Az olyan területeken, ahol nemzetünk számaránya még mindig jelentős, a választásokkor nagyobb esélyünk lenne magyar polgármestert ültetni a székbe, a románság ugyanis megoszlana a több román párt között.

Ilyés szerint ugyanakkor egy ilyen tervezet elfogadása után akár a romániai magyar politikai színtéren is változás történhet, hiszen a biztos siker tudatában többen esetleg más megjelenő hazai magyar pártra adnák voksukat.
A rendszer minden esetre könnyebb és olcsóbb lenne, ugyanakkor nem igazolná kevésbé a nyertes polgármester legitimitását sem.

Erdélyben, illetve Partiumban azonban gondot jelenthet a románság félelme attól, hogy több magyar polgármestert szavaznak meg, ezért ez a törvénytervezet valószínűleg elvész majd a süllyesztőben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: