2009-09-03 15:17:19• hírek • Gozner Gertrud

Változatos zenei kínálat

Fennállásának hatvanadik évfordulóját ünnepli a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia.

Nagyon sokat jelent a számunkra, hogy mint állami intézmény hatvan éve működni tudunk - nyilatkozta lapunknak Fátyol Rudolf hegedűművész, a filharmónia igazgatója. A szatmárnémeti közönség, de az egész megye klasszikuszene-kedvelői az elkövetkező évadban többféle koncertnek - vokál-szimfonikus, szimfonikus, kamara -, valamint egy operaelőadásnak is örvendhetnek.

Az ősz folyamán 32. alkalommal megtartandó Szatmári Zenei Napok rendezvénysorozat műsortervét is az ünnep jegyében állították össze. A szeptember 17.-ei nyitóhangversenyen Brahms 25 évvel ezelőtt Szatmáron játszott Német rekviemjét szólaltatják meg Franz Lamprecht vezényletével és a marosvásárhelyi filharmónia kórusának közreműködésével. Október 18-án az Északi Színházzal való együttműködés jegyében operaelőadással zárul az egyhónapos rendezvénysorozat.

Az évad során három koncerttel Ruha Istvánra, az öt éve elhunyt hegedűművészre emlékeznek a nagykárolyi Kalazanci Szent József katolikus, az avasfelsőfalusi ortodox templomban és a szatmári zsinagógában. Az intézmény igazgató elmondta, hogy ebben az évadban több hangversenyt szeretnének tartani templomokban.

Kétszer is fellép majd Szatmárnémetiben a világhírű japán karmester, Shinya Ozaki, méghozzá filmzene-hangversenyeket vezényel, valamint az elkövetkezőkben a filharmónia vendége lesz Robert Houlihan ír karmester, Daniel Podlovszky lengyel hegedűművész, Dan Mizrahi izraeli zeneszerző és zongoraművész, Érdi Tamás zongoraművész és Marin Cazacu gordonkaművész.

A jövő évadban szeretnék folytatni a Duffek Mihály zongoraművész-professzor vezette, a múlt években nagy sikernek örvendő ifjúsági leckehangversenyeket. Az 1949 őszén megalakult intézmény sokat köszönhet Franz Lamprecht düsseldorfi karmesternek, akinek segítségével megújult a teljes hangszerkészlet. A szatmárnémeti filharmónia zenekara az utóbbi években rendszeresen vendégszerepel Németországban, egy-egy évadban akár négyszer-ötször is.


Változatos zenei programokkal készül az új évadra a filharmónia.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: