2009-04-22 17:31:28• hírek • Gozner Gertrud

Változatos programok a Föld Napján

Délelőtt tíz órakor kezdődtek a rendezvények az ifjúsági tábornál, itt diákok és önkéntesek részvételével szemétgyűjtési és facsemete-ültetési akciót tartottak. Ezután az újközpontban folytatódott a Föld napja, egy óriási ökológiai rajz készítésével. A gödörben leterített hatalmas fehér lapra kicsik-nagyok egyaránt felrajzolhatták a Földnek szóló jókívánságaikat.

Amint Oláh Kata, a Caritas munkatársa lapunknak elmondta, önkéntesek segítségével vonták be az arra járó gyerekeket, illetve voltak tanító és óvónők, akik már korábban hallottak a készülő programról, és ők már szervezett csoportokkal érkeztek. A kicsiknek nem kellett sokáig magyarázni, hogy miről is van szó, azonnal tudták hogy a Föld szeretetéről kell készüljenek a rajzok - tette hozzá. A gyerekek nagyon élvezték a rajzolást, a szülők és pedagógusok nehezen tudták elcipelni a helyszínről a nyakig színes-maszatos gyerkőcöket.

Alig ért végett az óriásrajz-készítés, kiállításmegnyitóra voltunk hivatalosak a Szakszervezeti Müvelődési Ház elé, ahol a megye hét iskolája mutatta be fotókon és plakátokon, hogy az idén elindított Natura 2000 program keretén belül mit tettek a közvetlen környezetük védelme érdekében. A kiállítást Kónya László főtanfelügyelő-helyettes, Gabriel Les alprefektus és Crina Les program-koordinátor nyitotta meg. A legérdekesebb standot az érendrédi iskola tanulói állították össze, ők tanáruk segítségével újrahasznosított anyagokból készült tágyakat hoztak a kiállításra.

Ugyanekkor mutatkozott be a szatmári Salamandra Turisztikai és Ökológia Egyesület. Mint ahogy Marian Croitoriu, az egyesület elnöke elmondta, ők a hegyvidéki turizmust szeretnék népszerűsíteni. Szatmár megye rosszul áll a turistautak tekintetében, ezen szeretnének változtatni és minél több fiatalt bevonni a tevékenységeikbe - fejtette ki Croitoriu. Az egyesület tagjai ezután bemutatót tartottak az érdeklődöknek hegymászási technikákból, és a többször is leereszkedtek köteleken a művelődési ház tetejéről.

Az idei rendezvény jelszava "Megőrzés, újrahasznosítás, nevelés!" A programok szervezői között megtalálható a Megyei Tanfelügyelőseg, Környezetvédelmi Ügynökség, a Megyei Tanács, a prefektúra, az erdészet, az ifjúsági igazgatóság, a megyei diáktanács, valamint számos civil szervezet is, mint a Caritas, a Bach Fogyatékosokért Egyesület, a Salamandra Egyesület, a Gyermekek Palotája.

A képekre kattintva elérhető a képgaléria

A gyerekek egy hatalmas rajzot készítettek, amivel a környezet védelmének a fontosságára hívták fel a figyelmet

Hét szatmári iskola diákjainak műveiből nyílt kiállítás

A Szakszervezetek Művelődési Házáról ereszkedhettek le a legbátrabbak

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: