2020-02-29 07:18:59• hírek • MTI

Változatlan összetételű kormány számára kért bizalmat Florin Citu miniszterelnök-jelölt

A jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) február elején megbuktatott, azóta ügyvezetői hatáskörrel működő egyszínű kormány számára kért ismét bizalmat a román parlamenttől pénteken Florin Citu miniszterelnök-jelölt, ügyvivő pénzügyminiszter.

A parlament elé pénteken beterjesztett új kormány névsorában csak a miniszterelnöki és a pénzügyminiszteri poszton van változás: ez utóbbi tárca élére Lucian Heius liberális parlamenti képviselőt jelölték, Ludovic Orban ügyvivő kormányfő neve pedig nem szerepel a listán. A törvényhozásnak megküldött új kormányprogram sem sokban különbözik az Orban-kabinet programjától: csak a közlekedési, egészségügyi és munkaügyi tárca prioritásait igazították ki.


A tavaly ősszel ellenzékbe került, de továbbra is a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) a gyakorlatilag változatlan kormánynévsor láttán úgy értékelte: a PNL-nek továbbra is az év végén esedékes parlamenti választások előrehozása az egyedüli "országprojektje", és semmibe veszi Románia valós problémáit.


Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke is úgy vélekedett: a PNL valószínűleg továbbra is azt szeretné, hogy a kormánynévsort elutasítsa a parlament, hiszen nem egyeztettek róla a potenciális parlamenti partnerekkel. De az is előfordulhat, hogy a PSD megszavazza a Citu-kormányt, és akkor ez a kabinet vezeti majd az országot az őszi választásokig - tette hozzá az RMDSZ elnöke. Az államfő akkor oszlathatja fel a parlamentet, ha 60 napon belül két egymást követő kormányalakítási kísérlet meghiúsul.


Florin Citu azt mondta: jövő héten akar egyeztetni a parlamenti pártokkal az új kormány beiktatásához szükséges többség kialakítása érdekében. A miniszterelnök-jelölt kifejezte reményét, hogy a PSD - amelynek baloldali szövetségeseivel együtt többsége van a házbizottságban - nem fogja időhúzással hátráltatni a kormányalakítás folyamatát.


A bukaresti parlament házbizottságának a kormánynévsor és az új kormányprogram beterjesztésétől számított 15 napon belül kell kitűznie a miniszterjelöltek szakbizottsági meghallgatását és az új kormány beiktatását célzó bizalmi szavazás napját.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: