2008-12-06 15:47:38• hírek • Parajdi Andrea

Változások várhatóak

Jövő évben az új kormány megalakulásával több tervezett adótörvény-módosítás is életbe léphet, amelyek főként a gazdasági válság enyhítését célozzák meg.

Az egyik ilyen tervbe vett módosítás, az adóbevallások leadásával kapcsolatos - tudtuk meg Gergely Lajostól, a Szatmár Megyei Adó és Pénzügyi Ellenőrző Hivatal aligazgatójától. Mint ismeretes, a cégek adóbevallásosaikat minden hónap 25-ig kell leadják. Jövőre 5 százalék bónuszt kaphatnak azok a vállalkozások, amelyek tíz nappal az adóbevallás leadási határidejét megelőzően, benyújtják a szükséges dokumentumokat. -Nem igazán értjük ennek a módosításnak a szükségességét, meg egyáltalán a hasznosságát, viszont a cégek hosszú távon szép összegeket spórolhatnak meg, ha időben leadják a bevallásokat -magyarázza Gergely.

Szintén enyhítheti az adóterheket, egy másik ilyen adótörvény-módosítás is, amely az újra befektetett profit után fizetendő adó csökkentését szorgalmazza. Ez az adócsökkentés a külföldi befektetőknek lenne kedvező, s a módosítás nem titkolt célja, hogy az országban tartsa ezeket a vállalatokat. Ahhoz, hogy Románia ne érezze meg túlzottan a gazdasági válság káros hatását, szükség van a külföldről érkező befektetők marasztalására - fejti ki az aligazgató.

Az új kormány megalakulásával, az adóhivatalok működésének átszervezése is megtörténhet. Már több hónapja felvetődött az az ötlet, hogy regionálissá kellene átszervezni az adóhivatalokat, hiszen ezt az unió több országában is megvalósították. Ennek értelmében a Szatmár megyei adóhivatal is, több megyével együttesen dolgozna, s a régióban egyetlen egy központi hivatalt neveznének ki.

-Nagy valószínűséget látunk arra, hogy jövőre megtörténik az átszervezés, de hogy őszinték legyünk nem biztos, hogy jobb lesz. Nehézkesebb lenne az ügyintézés, hiszen az egy azonos régióban lévő hivatalok között, zökkenőmentesen kellene működjön a kommunikáció, ahhoz pedig egy kiváló informatikai rendszerre lenne szükség - szögezte le Gergely.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: