2010-08-24 15:06:43• hírek • Szatmar.ro

Változások a színháznál

A gazdasági válság, a megszorítások a színházban is kifejtették negatív hatásukat, hiszen bár Szatmárnémetiben jelenleg még nem került sor leépítésekre, a jelenlegi állapotot nem lehet sokáig fenntartani.

Keresztes Attila, a Harag György társulat művészeti igazgatója portálunk kérdésére elmondta, a jelenlegi körülmények között a színház továbbiakban való jó működése kezd kérdésessé válni. A kormány megszorítása miatt a kulturális intézményekre is sanyarú sors vár.

A megszűnést, illetve komolyabb leépítést ugyan sikerült elkerülniük, azonban a költségek 20%-al való csökkentése már lehetetlenné teszi, hogy a továbbiakban is színvonalas előadásokkal és normális körülményekkel tudják a nézőket fogadni, nyilatkozta az igazgató.

„Komoly stratégiai feladat, hogy ebben a gazdasági helyzetben, amikor a színészek éhbérért dolgoznak, a fenntartáshoz szükséges költségeket 20%-al csökkentsük." - fejtette ki Keresztes.

Az igazán nagy fogyasztások az előadások során keletkeznek, hiszen a nézőtér fűtése, a fények, és egyéb járulékos költségek ilyenkor terhelik meg igazán az intézményt. A múlt évadban összesen 168-szor mutattak be színdarabot, ennek 20%-al való csökkentése azonban ahhoz vezetne, hogy nem tudnák teljesíteni az igényeket.


A gazdasági helyzet a színházat sem kíméli
A gazdasági helyzet a színházat sem kíméli


A leépítések bár elkerülték egyelőre a kulturális intézményt, eddig csupán az üresen maradt posztokat csökkentették, azonban a későbbiekben elkerülhetetlen lesz az elbocsátás, illetve az átszervezés. Már az eddig üresen lévő helyek is - amelyeket az állami „befagyasztás" miatt nem lehetett betölteni - megnehezítették a működést, a költségvetés csökkentésével azonban még nehezebb lesz minőségi színházat működtetni. A művészeti igazgató azonban kitartó és mint megtudtuk ez a kitartás jellemzi a társaságot is.

„Az országban talán mi vagyunk a második legrosszabbul fizetett színház, ennek ellenére nem adjuk fel. Jól összeszokott társaság és jó színészek vannak ebben a társulatban és megteszünk minden tőlünk telhetőt, hogy színvonalas előadásokkal szórakoztassuk a közönséget." - mondta Keresztes.
Az új évad október elsején kezdődik a Chioggai csetepaté című előadással.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: