2009-07-27 16:56:13• hírek • Szatmár.ro

Válságkezelő intézkedések

Egyetlen érdeklődő sem jelent meg az Apaserv vízáremeléssel kapcsolatos közmeghallgatásán. A közmeghallgatás tulajdonképpeni célja az volt, hogy a fogyasztókat időben értesítsék az elsejétől tervezett közüzemi díjszabás emeléséről.

A helyi tanács a csütörtökön esedékes soros ülésén dönt arról, jóváhagyja-e az Apaserv augusztus elsejétől tervezett új közüzemi díjszabását, mely szerint összesen 15 százalékkal emelkedne az ivóvíz illetve a szennyvízelvezetés díja.

A közelgő vízáremeléssel kapcsolatban hétfőn közmeghallgatást tartottak a városházán. Kereskényi Gábor alpolgármester elöljáróban elmondta, a közmeghallgatás eredeti célja az lett volna, hogy a fogyasztókat időben értesítsék az új tarifákról, majd átadta a szót Leitner János igazgatónak, aki röviden vázolta az Apaserv „válságkezelő intézkedéseit". Ezekre azért van szükség, mert a nagy ipari fogyasztók megszűnésével drasztikusan lecsökkent a vízeladás, így az Rt. bevétele is - mondta bevezetőként az igazgató. Az év első négy hónapját tekintve, jóval átlag alatti vízfogyasztás tapasztalható. A lakosság részéről nem számottevő a csökkenés, viszont a kereskedelmi egységek vízfogyasztása 21,13, míg a különböző intézményeké 12,73 százalékkal csökkent. Mindeközben megnőttek a kiadások, mégpedig amiatt, hogy a tavalyi évhez képest megnövekedett a szennyvíztisztító telep gáz illetve villamos energia fogyasztása. Ennek oka a modern, környezetkímélő technológiák bevezetése.

 

„Az Apaserv minden szempontból igyekszik csökkenteni a kiadásokat. Az áramszolgáltatót idén pályázat alapján választottuk ki, így több mint tíz százalékot spóroltunk. A személyzet szempontjából is gazdaságos az Apaserv. Figyelembe véve a hálózat hosszának és a személyzet számának arányát, kiderül, az Apaserv más hazai szolgáltatókhoz képest átlag alatti a személyzet létszámát tekintve"- magyarázta az igazgató.

Az új díjszabás bevezetése után Szatmárnémeti lesz a második legolcsóbb szennyvíztisztító teleppel rendelkező város a kanalizálás terén, az ivóvíz tekintetében is az olcsó díjszabással rendelkező városok közé fog tartozni, vagyis a hatodik legolcsóbb országos szinten. A legolcsóbb Déván, vagyis 2,15 lej a víz köbmétere, a legdrágább pedig Aradon, ahol 4,5 lejbe kerül egy köbméter víz.

Amennyiben a tanács elfogadja az új tarifákra vonatkozó határozattervezetet, augusztus elsejétől, tehát, magánszemélyek számára 2,09 lejről 2,38-ra emelkedik az ivóvíz köbmétere, a kanalizálásért pedig 1,14 helyett 1,37 lejt kell majd fizetni.


Leitner János igazgató számolt be a cég pénzügyi helyzetéről
Leitner János igazgató számolt be a cég pénzügyi helyzetéről


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: