2011-09-15 15:01:27• hírek • mti

Az amerikai gazdasági kapcsolatok fellendülését reméli

A román vezetők abban reménykednek, hogy a kétoldalú üzleti kapcsolatok megerősödnek a következő időszakban, hiszen az Egyesült Államok közvetlen tőkeberuházása Romániában eddig csak 1 milliárd eurót ért el.
A román vezetők abban reménykednek, hogy a kétoldalú üzleti kapcsolatok megerősödnek a következő időszakban, hiszen az Egyesült Államok közvetlen tőkeberuházása Romániában eddig csak 1 milliárd eurót ért el.

Bukarest azt reméli, hogy az amerikai rakétaelhárító rendszer Romániába telepítéséről szóló egyezmény, valamint a Románia és az Egyesült Államok közötti stratégiai partnerség aláírása nyomán fellendülnek a kétoldalú üzleti kapcsolatok, ami plusz védettséget jelenthet Romániának a bizonytalan nemzetközi pénzügyi-gazdasági környezetben - írták csütörtökön a román lapok.

A lapok terjedelmes tudósításokban és elemzésekben számoltak be Traian Basescu államfő szerdán véget ért washingtoni látogatásáról.

A Ziarul Financiar című gazdasági-pénzügyi napilap szerint az amerikai rakétavédelmi rendszer Romániába telepítése révén a dél-kelet-európai ország teljes mértékben biztonságba helyezte területét és gazdaságát. A lap emlékeztet arra, hogy az amerikai-román stratégiai partnerség a katonai együttműködésen túl a gazdasági-üzleti kapcsolatok megerősítésére is kitér.
A román vezetők abban reménykednek a lap szerint, hogy a kétoldalú üzleti kapcsolatok megerősödnek a következő időszakban, hiszen az Egyesült Államok közvetlen tőkeberuházása Romániában eddig csak 1 milliárd eurót ért el. A lap Traian Basescut idézi, aki szerint Románia biztonsági szintje a történelem során még soha nem volt olyan magas mint most.

Liviu Voinea gazdasági elemző szerint a ballisztikus rakétavédelmi rendszer telepítése megnövelheti a külföldi beruházásokat, hiszen 2002-ben, Romániának a NATO-ba való meghívásakor is látványosan megnőttek a külföldi és amerikai befektetések. Az elemző szerint a telepítés mindenekelőtt ellensúlyozhatja Románia magas befektetői kockázatát az amerikai vállalatok szemében. Voinea szerint a rakéták telepítése azt mutatja, hogy Romániát komoly partnernek tekintik.
Az Adevarul című napilap is úgy látja, hogy Románia elsősorban biztonságot nyert a rakétavédelmi egyezmény nyomán, ami befektetőket is vonz majd. A lap Basescut idézi, aki szerint olyan nagy amerikai vállalatok, mint az Exxon és a Chevron már érdeklődni kezdtek a romániai beruházási lehetőségek iránt.

Az Adevarul szerint a stratégiai partnerség említést tesz arról is, hogy Barack Obama amerikai elnök támogatja több amerikai törvényhozó kezdeményezését, akik enyhítenék az Egyesült Államok vízumkötelezettségre vonatkozó törvényeit. Románia már évek óta fel szeretne kerülni a vízummentes országok listájára, de eddig nem sikerült elérnie.

A Romania libera című napilap szerint egyelőre homályosak az amerikai ígéretek a vízummentességgel kapcsolatban, hiszen a feltételek módosításról az amerikai törvényhozásnak kell döntenie. A lap szerint Románia a vele szembeni amerikai vízumkötelezettség esetleges eltörlését "középtávon" remélheti.

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: