2009-09-29 09:27:43• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Válságban a kormány, szakadhat a koalíció

A román Szociáldemokrata Párt (PSD) kiáll Dan Nica belügyminiszter mellett, s ha Emil Boc miniszterelnök valóban meneszti akarja a minisztert, illetve ha kezdeményezését elfogadja az államfő, a szociáldemokrata kormánytagok benyújtják lemondásukat - határozta el hétfőn este a párt vezető testülete.

Emil Boc, a Demokrata Liberális Pártot (PD-L) képviselő miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy meneszti Dan Nica szociáldemokrata belügyminisztert - aki egyben miniszterelnök-helyettes is -, azt kérve a koalíciós partnertől, hogy egy napon belül jelöljön más személyt a tárca élére. 

Dan Nica a napokban olyan nyilatkozatot tett, amelyben bizonyos választási csalások előkészületeire célzott. Mint ismeretes, novemberben államfő-választás esedékes Romániában.

A demokrata-liberálisok a célzást rögtön magukra vették, ez váltotta ki haragjukat, s vezetett el Emil Boc döntéséhez. A PSD ugyanakkor 24 órát adott Bocnak, hogy meggondolja magát, s visszavonja döntését.
A PSD vezető testülete - a Végrehajtó Bizottság - hétfőn este döntést hozott, amelyről maga Mircea Geoana tájékoztatta a nyilvánosságot. Emlékeztetett arra, hogy Románia alkotmánya értelmében a miniszterelnök nem menesztheti a kormány egyetlen miniszterét sem, legfeljebb javaslatot tehet az államfőnek, akinek ez alapján joga van felmenteni bárkit egy adott tárca éléről.

Emil Boc lépését a szociáldemokraták azért is tartják "önkényesnek", mert - mint emlékeztetnek - a tavaly decemberben megalakult nagykoalíció "teljes képletét" felborítaná Dan Nica eltávolítása. Ilyen szempontból viszont csak a parlamentben lehet ezt a kérdést tisztázni, a koalíciós pártok közötti egyeztetés révén - hangsúlyozzák.
A PSD elnöke úgy vélte, hogy a PD-L Traian Basescu államfő érdekeinek a szolgálatában áll.  Geoana úgy fogalmazott: a párt vezetősége teljes mellszélességgel kiáll Dan Nica mellett, ha pedig Traian Basescu államfő elfogadja a kormányfő által indítványozott leváltást, az magának a koalíciós megállapodásnak a felrúgásával lenne egyenértékű, és akkor a szociáldemokrata miniszterek kivonulnak a kormányból.


Dan Nica ügye az utolsó csepp a pohárban - a feszültség a kormányban egyre fokozódik
Dan Nica ügye az utolsó csepp a pohárban - a feszültség a kormányban egyre fokozódik


Geoana azt állította, hogy pártjának nem érdeke a kormányválság kirobbantása, annak elkerülése még nem késő. Ha mégis bekövetkezik a válság, azért a PSD elnöke szerint csakis az államfőt és a demokrata-liberálisokat terheli majd a felelősség.

Állást foglalt a kérdésben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Szövetségi Állandó Tanácsa (SZÁT) is. Hétfő délutáni ülésén kialakított álláspontja szerint a következő időszakban politikai stabilitásra van szükség Romániában, ezért a két kormánypártnak meg kellene találnia a megoldást, hogy együtt kormányozzanak tovább az elnökválasztásokig. Markó Béla szövetségi elnök a sajtónak elmondta: kormánycserére a novemberi államelnök-választást követően lesz majd szükség, az RMDSZ szerint addig az időpontig nem kell kormányválságot előidézni.  
Kelemen Hunor ügyvezető elnök, az RMDSZ államelnök-jelöltje szintén azt hangsúlyozta, a politikai stabilitás fenntartása érdekében a koalíciót alkotó két pártnak tovább kell kormányoznia. "A PSD-PD-L kormánykoalíció felelősséget vállalt az ország kormányzásáért, ezért mi azt tartjuk kívánatosnak, hogy bármilyen nézeteltérés és feszültség legyen is közöttük, az elnökválasztásig együtt kormányozzanak" - mondta Kelemen.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: